Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Admiral Markets

Što se događa sa američkim dolarom?

dolar
DPA/PIXSELL
12.10.2015.
u 12:16

Tečaj dolara se odrazio i na mnoga druga tržišta kao što što su tržišta energenata, dionica i plemenitih metala na kojima je došlo do naglog porasta cijena

Posljednja dva tjedna američki dolar slabi u odnosu na gotovo sve ostale najtrgovanije valute na svijetu. U odnosu na kanadski, australski i novozelandski dolar izgubio je 4, 6 i 8% vrijednosti, respektivno. Slabljenje u odnosu na europske valute, euro, švicarski franak i britansku funtu, bilo je osjetno manje i iznosilo je približno 1%, piše u analizi Admiral Markets.

Tečaj dolara se odrazio i na mnoga druga tržišta kao što što su tržišta energenata, dionica i plemenitih metala na kojima je došlo do naglog porasta cijena. Cijena WTI nafte je od početka mjeseca porasla 11% te se sada po prvi puta nakon srpnja nalazi na razini višoj od 50$ po barelu. Cijena zlata je u istom periodu porasla 4,5% a vrijednost najtrgovanijih američkih i eurpskih indeksa je porasla približno 6%.

Razlozi slabljenja

Najvažniji razlog navedenih tržišnih kretanja je promjena očekivanja velikog dijela investitora na financijskim tržištima o podizanju kamatnih stopa u SAD-u. Naime, većina investitora i analitičara je bila uvjerena da će američka centralna banka u rujnu početi podizati kamatne stope, no radi niske stope inflacije i usporavanja globalnog gospodarstva centralna banka se ipak nije odlučila na takav potez. 

Dio investitora sada smatra da će do podizanja doći tek u 2016. godini što znači da će krediti još neko vrijeme biti iznimno jeftini što će pridonositi potrošnji i investicijama. Takva situacija je dobra i za cijene dionica i ostale imovine i upravo radi toga se zadnjih tjedana velika količina novca ulaže u dionice i plemenite metale što im naglo diže cijenu.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je trenutna reakcija tržišta neopravdana te da američki dolar neće dugo slabiti. Gospodarska situacija u SAD-u je osjetno bolja nego u ostalim razvijenim gospodarstvima te će američka centralna banka gotovo sigurno prva pokrenuti ciklus zatezanja monetarne politike a od nekih centralnih banaka kao što je europska se čak očekuje i dodatno popuštanje. Takva situacija će vrlo vjerojatno dovesti do novog vala jačanja američkog dolara u odnosu na euro i ostale valute te do pada cijene zlata. Cijena nafte će vjerojatno nastaviti rasti na temelju pada proizvodnje u 2016. godini kojeg očekuju i Ministarstvo energetike SAD-a i OPEC. 

>> Špekulanti očekuju jačanje dolara i slabljenje franka!

Komentara 1

AN
anonimac1986
12:22 12.10.2015.

americki dolar slabi,americi prijeti bankrot,cijelom svijetu prijeti rat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije