Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
status klijenta

Što s limitima i kamatama kad se plaća smanji ili izostane?

'unutrasnja..........zagreb.......21.04.2005  ilustracija za novac , hr kune i kreditne kartice  foto: IGOR KRALJ'
Igor Kralj/PIXSELL
27.03.2013.
u 18:00

Nijedna banka, s izuzetkom OTP-a, ne priznaje da gubitak primanja donosi i promjenu visine kamatne stope kredita, ovisne o statusu klijenta. no to u praksi rade

Što očekuje klijenta banke kad izgubi posao ili mu se primanja znatno smanje? Ukida li mu se odmah dopušteno prekoračenje ili smanjuje njegov iznos, spuštaju li se limiti potrošnje na kartice? Provjerili smo u bankama što očekivati u tim okolnostima te može li nesretnika koji je izgubio posao dočekati i povećanje kamate na kredit, jer činjenicom da više nema primanja koja bi mu “sjedala” na račun u banci, nestaje i njegov status klijenta. Situacija nije rijetkost, mnogi su se čitatelji požalili upravo na takav ishod...

Reprogram omiljeniji

Većina banaka priznaje da u takvim okolnostima “sustav” sa sljedećim automatskim usklađenjem smanjuje i limite. U Splitskoj banci to se događa tromjesečno, s tim da u ovakvim situacijama, kažu, vode računa da prilagodba bude postupna, da se klijent ne dovede trenutačno u financijski nepodnošljivu situaciju. Izričito tvrde da kamate na kredite ne povećavaju ako je razlog prestanku statusa klijenta gubitak posla. U Zabi klijentima poručuju da im se jave, jer sustav ne može prepoznati razlog prestanka priljeva. U suprotnom bi kamata automatski porasla. Tvrde da se s klijentima dogovaraju individualno, pa ne objašnjavaju dinamiku kojom smanjuju limite. I PBZ svaki slučaj rješava pojedinačno, a visinu “minusa” reguliraju polugodišnje. Uvjet za obnavljanje je najmanje četiri plaće u šest mjeseci, u suprotnom se dopušteni “minus” ukida, a dug reprogramira. O izmjeni povlaštene kamate nisu se izjasnili.

I u Erste banci ističu da se dogovaraju o dopuštenom prekoračenju po tekućem računu, no bez ikakvih detalja, dok korisnici kredita koji su ostali bez posla mogu ugovoriti moratorij do ponovnog zasnivanja radnog odnosa. U Hypu kažu da klijentima koji dokažu da su izgubili posao bez vlastite krivnje uglavnom zadržavaju kamatu na kredit, a o dopuštenom minusu i oni se – dogovaraju. Kod izostanka primanja HPB prekoračenje ukida, uz otplatu duga drugim modelima. OTP pak tolerira korištenje minusa 90 dana od uplate zadnjeg primanja, a tad ga ukida. Promjena kamate, vezana uz status klijenta, regulirana je, kažu, ugovorom o kreditu, što u prijevodu može značiti samo njezin rast. U RBA dopušteni minus reguliraju polugodišnje, a smanjenjem plaće smanjuje se i limit. Kod gubitka posla i oni upućuju na individualan pristup, no o promjeni visine kamate – ni riječi.

>>Ukine li se zidanje kamata, 250.000 ljudi već će lakše disati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije