Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka HNB-a

Što moratorij znači za građane koji imaju novac u Sberbanci ?

HNB proglasio dvodnevni moratorij na Sberbanku, klijenti dnevno mogu raspolagati s 7280 kuna
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/5
28.02.2022.
u 10:10

Svi klijenti koji na računima imaju novac do tog limita potpuno su sigurni jer im država jamči isplatu preko Hrvatske agencije za osiguranje depozita.

Novac na računima Sberbanke trenutačno je „zamrznut“ odlukom Hrvatske narodne banke, zbog stampeda klijenata na račune koji je ugrozio likvidnost, te do isteka dana u utorak mogu podizati samo 7280 kuna dnevno – u dva dana ukupno 14.560 kuna. S obzirom da nad bankom nije pokrenut proces prisilne likvidacije ili stečaja, nisu se ispunili uvjeti za isplatu osiguranih štednih uloga, do 100.000 eura.   

Svi klijenti koji na računima imaju novac do tog limita potpuno su sigurni jer im država jamči isplatu preko Hrvatske agencije za osiguranje depozita. 

Osiguranje obuhvaća tekuće, žiro i štedne račune, neovisno o broju računa, iznosima na njima, valuti i mjestu gdje se ti računi za plaćanje vode. Limit je za svaki od računa 100.000 eura – do tog iznosa u Hrvatskoj i Europskoj uniji klijentima kreditnih institucija za njihov novac jamči država putem institucije za osiguranje depozita. Iznimno postoji i dodatno osiguranje u iznosu do 30.000 eura, koje vrijedi za sredstva povezana s prodajom nekretnine, sklapanjem braka, razvoda, umirovljenja, otpuštanja, invaliditeta, bolesti, smrti ili su isplaćena u svojstvu odštete ako su deponirana unutar tri mjeseca od trenutka kada nastupi osigurani slučaj u kreditnoj instituciji.  

Marija Hrebac, direktorica HAOD-a, poručila je u petak da će novac, dođe li do situacije u kojoj se isplaćuje na taj način, isplatiti u rekordnom roku. Posljednji su put to napravili u roku od pet do sedam dana.  

Detalje vezane uz moratorij na poslovanje u Sberbanci objasnit će u 12 sati viceguverner Roman Šubić. 

Više o ruskoj invaziji na Ukrajinu pročitajte OVDJE

Video: Ukrajinska vojska obranila Harkiv od ruskog napada

Ključne riječi

Komentara 23

PV
prcko.vita
11:27 28.02.2022.

Za one koji imaju kredite u Sberbanci ne mijenja se zapravo ništa, glavna je poruka ministra financija Zdravka Marića. Građani će nastaviti otplaćivati kredite s obzirom na to da se radi o obvezi građana prema kreditnoj instituciji. Dakle, obveze se nastavljaju ispunjavati i krediti se i nadalje moraju vraćati, tj. otplaćivati u redovnim rokovima", istaknuo je ministar financija Marić. Dakle, kada vi dragi građani, ovce jedne, potražujete svoje novce, ne može, ograničenja na isplate, nema novca itd... ali kada banka potražuje novce od vas građana, onda nema nikada nikakve šanse da vi građani ne smijete da ne vratite novce, sve i to još sa debelom kamatom i zaradom banaka.

DD
De der
10:39 28.02.2022.

Sve što je rusko i sve podržava i surađuje sa rusima, pod hitno blokirati.

PP
pajo-patak
11:35 28.02.2022.

Dali u toj banci drži novac koji naš političar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije