Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Depoziti se intenzivno sele na tekuće račune

Štednja 'a vista' rasla 4,1 mlrd. kn – u nekim bankama i 25 posto

novac
Foto: Thinkstock
27.10.2015.
u 09:15

Oporezivanje kamate - Prvi put od kraja 2011. pala je oročena štednja

Štednja po viđenju, koja nije oročena, nego stoji na tekućem ili štednom računu, porasla je u posljednjih godinu dana za 4,1 milijardu kuna, čak devet posto, a u nekim bankama u 2015. rasla je dinamikom od 20 do 25 posto.

Brz pristup novcu

Krajem kolovoza depozitni je novac, prema podacima HNB-a, iznosio 48,5 milijardi kuna, s mjesečnim rastom od 1,6 milijardi kuna. Ukupni depoziti iznose 248,4 milijarde kuna, a njihovu rastu (0,9 posto) doprinijelo je najviše upravo povećanje štednje po viđenju jer su štedni i oročeni depoziti zabilježili pad od 0,1 posto na godišnjoj razini, prvi put od kraja 2011. Ovaj je trend posljedica uvođenja poreza na kamate, ali i sklonosti građana da imaju brz pristup novcu, bez čekanja na istek oročenja. U ljetnim mjesecima rast je veći zbog priljeva od turizma.

Pad kamata na oročenu štednju u eurima ispod jedan posto u mnogim bankama zasigurno nije adekvatan motiv za oročavanje pa štednju “a vista” građani vjerojatno shvaćaju kao alat za čuvanje novca. Takvi su depoziti osigurani, a kamata najčešće iznosi svega pet lipa na 100 kuna kad su posrijedi tekući, žiro i devizni računi te jednu lipu za štedne uloge po viđenju.

Smanjen iznos za oročenje

U Erste banci depoziti po viđenju rasli su u prvih devet mjeseci 25 posto, za oko 2,4 milijarde kuna. Od toga iznosa oko 900 milijuna kuna odnosi se na depozite građana koji su rasli 20 posto. Dijelom su to bivši oročeni depoziti kojima je istekla ročnost, a klijenti nisu ponovo oročavali, novac od prodaje nekretnina, isplate iz fondova ili od prodaje vrijednosnih papira, a ima i isplata kredita na račun koje se poslije polako troše. Depoziti građana krajem kolovoza iznosili su im 25,2 milijardi kuna, 3,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Kako bi potaknula oročavanje, Erste banka smanjila je jučer početni iznos aktivne oročene štednje uz premiju sa 700 na 100 kuna.

Dvoznamenkasti rast štednje po viđenju bilježe i u Hypu te Splitskoj banci u kojoj je od početka godine povećana 20 posto, jednako koliko i u OTP-u, dok su u HPB-u rasli 6,1 posto.  

>>9 načina na koje možete poboljšati svoje finacije u manje od sat vremena

>>Od Hrvatske se očekuje da 15 godina reže javnu potrošnju

Komentara 2

EB
eustahije_brzić
09:38 27.10.2015.

Kakav debilni tekst, znači od kamate od 1 % na oročenu štednju, bolje je držati novac na tekućem računu po kamati od 0.01 %, da li vi uopće pročitate tekst prije nego što ga tiskate. Svi su depoziti osigurani do 100.000 EUR bili oni u obliku oročene štednje ili stajali na tekućem računu ili štednoj knjižici, ja ću Vam rado pisati besplatno članke samo da ne čitam ovakve gluposti kvazi novinara koji nisu u stanju niti prepisati tekst

Avatar banijac68
banijac68
09:58 27.10.2015.

laž laž laž sve je laž osim da se dobiva samo 1% na uročenu štednju. Po Valentini su 4,5 miliona Hrvata svjetski majstori u štednji samo me zanima odakle te silne milijarde mojima Hrvatima jer stalno kukamo da se kopae kopa po KONJRENJERIMA i od jedan puta su uštedjeli miljarde od kuda ako nije UKRADENO

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije