Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Start čeka više od 50 projekata vrijednih 4 milijarde eura

Iako je najveći interes za turizam, ulagače zanimaju i energetika, farmaceutika, metalna industrija...
09. siječnja 2013. u 11:00 14 komentara 198 prikaza
golf
Foto: Zvonimir Pandža/Pixsell

Više od 50 projekata vrijednih oko četiri milijarde eura čeka realizaciju, a kad bi se samo dio toga ostvario ove godine i počela gradnja, oživjelo bi to za početak građevinsku industriju, a onda i cijelo gospodarstvo, pa i zapošljavanje u drugoj fazi. No dio tih projekata na čekanju je već nekoliko godina, a neki pak imaju svu dokumentaciju, ali ne mogu naći ulagača. Osim stranih ulagača, od kojih mnogi još ne žele u javnost, ima nešto i domaćih koji se nadaju da će ove godine pokrenuti investicije, jer, kako tvrde, država je ubrzala proces dobivanja sve potrebne dokumentacije.

Venecija preopterećena

Iako spor zbog Dajle još nije gotov, ipak to nije prepreka za projekt Golf Istra, odnosno planiranu gradnju golfišta, vila i hotela. Kako nam je rekao Zvonko Aderluh, direktor tvrtke Golf Istra Magica, čekaju dobivanje građevinske dozvole i nadaju se da će se ove godine projekt pokrenuti.

– Vrijednost projekta je 115 milijuna eura, a u prvoj fazi zaposlili bismo 300 do 700 građevinara odnosno uz kooperante i više od tisuću osoba, dok bismo u drugoj fazi otvorili oko 200 radnih mjesta – kaže Aderluh.

Očekuje se da će se ove godine pokrenuti i projekt gradnje golfišta na Srđu koji još dulje čeka na realizaciju. Atlantic grupa nedavno je najavila gradnju tvornice energetskih pločica za prehranu, a iako kažu da još razmatraju lokacije između Njemačke, Slovenije i Hrvatske, doznajemo da su najbliži gradnji tvornice u Slavoniji. Vrijednost tog projekta je oko 10 milijuna eura i planira se otvaranje 200 radnih mjesta. Venezia Terminal Passegeri spremni su uložiti u putnički terminal za kruzere u Puli. Kako nam je rekao Boris Miletić, gradonačelnik Pule, čeka se od AUDIO-a odobrenje za dugogodišnje korištenje zemljišta koje je u vlasništvu RH. Još nije utvrđeno kroz koji bi model projekt bio realiziran, a moguć je i joint venture s talijanskim partnerom. Prema procjenama, vrijednost investicije je 30 milijuna eura.

– Luka u Veneciji je preopterećena, što znači da bi ova u Puli imala potencijal, a dodatno bi ojačali i potencijal zračne luke koja se nalazi u blizini – kaže Miletić.

U proširenje kapaciteta ide i jedna od vodećih domaćih farmaceutskih tvrtki Jadran Galenski laboratorij.

– Kupnjom novih 78 tisuća četvornih metara prostora i objekata na lokaciji Svilno, JGL namjerava objediniti svoje lokacije u jednu. Projekt će se realizirati u tri faze, a u prvoj fazi namjera nam je da s novom tehnologijom i novim prostorima udvostručimo kapacitete u sterilnim farmaceutskim oblicima, uvedemo novu tehnologiju aerosola, kao i da sagradimo novi mikrobiološki i razvojni laboratorij – kaže Ivo Usmiani, predsjednik uprave JGL-a.

Prva faza počet će sredinom ove godine, a završila bi u kolovozu 2014. godine, a procijenjena je vrijednost 350 milijuna kuna. Uz vlastita sredstva, očekuju i potporu HBOR-a.

Suradnja s Kinezima

Marinko Mikulić, vlasnik Pan papirne industrije, u suradnji s kineskim fondom gradi tvornicu za proizvodnju celuloze i električne energije iz geotermalnih izvora, a kako nam je rekao, nada se da će do travnja imati svu potrebnu dokumentaciju te da će u financijsku strukturu biti uključene i financijske institucije koje prate proizvođače opreme za taj projekt, kao što je primjerice Siemens. U nove tehnologije investira i Požgaj grupa, a vrijednost je 20 milijuna eura, kaže Nikola Požgaj. Etanol Osijek primjer je investicije koja je na čekanju godinu dana, iako ima svu potrebnu dokumentaciju.

– Za razliku od turizma, u ovom se području teže nalazi financijska potpora, a trenutačno pregovaramo s Kinezima i Amerikancima – kaže Branimir Čatipović, direktor tvrtke. S druge strane, projekt Samoborske vile suočava se sa sporošću lokalne zajednice i intenzivno se pregovara o dozvolama.

>>Vrdoljak: Treba pripremati ljude koji će raditi na projektima EU

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
 • Charlemagne26:

  "Start čeka više od 50 projekata vrijednih 4 milijarde eura" Ja bih gradio skupe apartmane tamo di sam kupio jeftinu obradivu zemlju. Ovakih kao ja ima jos 49, i imamo cca 4 milijarde EURa. Di je Cacic da nam odobri ... prikaži još!i prenamjenu? Komu sad triba dati mito? Zaposlit cemo i svu gradjevinsku mafiju - IGH, Konstruktore, Skladgradnje, pa ce biti kao prije, u najbolja Sanaderova vremena.

 • horse:

  Vidim da ste ovdje zaboravili na jedan veliki projekt a to je gradnja termoelektrane i tvornice bioetanola u Slavonskom Brodu. Investicija vrijedna 500 mil. €. Radovi kreću ove godine a termoelektrana će biti najveća u Hrvatskoj po svojoj snazi 560MW.

 • Avatar toxic alien
  toxic alien:

  Ovo zvuci kao vapaj, "dajte nam jos barem godinu dana"! Fondovi su tu, puni k'o brod, biti ce investicija! E, moj narode!