Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTICAJI Dobre vijesti nakon godina neuspješnog lobiranja

Stanogradnju sada mogu financirati i stambene štedionice

stanovi
Goran Kovačić
10.01.2010.
u 19:00

Financiranje stanogradnje stambene su štedionice zatražile prije tri godine, dok je još trajalo razdoblje pojačane izgradnje i prodaje stanova

Stambene štedionice dobile su zakonsku podlogu za sudjelovanje u financiranju stambene gradnje, za što su godinama neuspješno lobirale, upozoravajući na to da ne uspijevaju ostvariti dovoljno atraktivne prinose od konzervativnih ulaganja na koja ih je zakon ograničavao.

Izmjene zakona

 Potkraj prošlog tjedna Vlada je, naime, prihvatila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, koji se ne odnosi samo na financiranje stanogradnje nego i na mogućnost zastupanja u poslovima osiguranja te sudjelovanje stranih državljana u sustavu stambene štednje. Limit za ukupne kreditne projekte financiranja stambene gradnje visina je jamstvenoga kapitala štedionice.

– Prije tri godine stambene štedionice u Hrvatskoj izradile su prijedlog zakona koji bi im omogućio financiranje gradnje stambenih objekata za korisnike stambene štednje. Radujemo se što je Vlada napokon poslala Saboru prijedlog izmjene zakona jer bi nam prihvaćanje tog prijedloga proširilo mogućnosti za zadovoljenje potreba naših klijenata na najbolji mogući način. Mogli bismo im pružiti kompletnu uslugu, od štednje, realizacije kredita s fiksnom kamatom za cijelog razdoblja otplate do ponude stanova po najprihvatljivijim cijenama – prokomentirala je Sanja Bilešić, voditeljica odjela marketinga i odnosa s javnošću Raiffeisen stambene štedionice. Napominje kako je u ostalim europskim zemljama normalna praksa da stambene štedionice sudjeluju u financiraju stanogradnje. Stambene štedionice u Europi i inače imaju mnogo veću potporu od države jer je prepoznat njihov izuzetno pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju.

Utrostručili prihod

– Austrija je dobrom dugogodišnjom suradnjom ministarstva financija i stambenih štedionica utrostručila prihod od PDV-a, a znatno je povećana i sigurnost lokalne zaposlenosti – kaže.

Ivan Kunac, marketinški i PR menadžer Wüstenrot stambene štedionice, izmjene zakona naziva velikim korakom naprijed koji će unaprijediti sustav stambene štednje i potaknuti trgovinu nekretninama.

 – Vlada je izmjenom zakona, kao jednom od antirecesijskih mjera na početku 2010., štedionicama otvorila dodatne mogućnosti razvitka i financiranja stambene gradnje te jasno i nedvosmisleno pokazala kako stoji iza projekta stambene štednje – zaključio je Kunac, a slično komentiraju i u Prvoj stambenoj štedionici, u kojoj ističu kako će klijentima moći pružiti kompletnu uslugu vezanu za odobravanje kredita na jednome mjestu. Usklađivanje sa zakonodavnom praksom EU omogućit će, pak, stranim državljanima s prijavljenim boravištem u Hrvatskoj da od trenutka ulaska Hrvatske u EU sudjeluju u našem sustavu stambene štednje i za to dobiju državna poticajna sredstva.

Komentara 1

Avatar sebastian
sebastian
15:14 11.01.2010.

Nazalost nase gospodarstvo je momentalno smrznuto, ali to ce se po toj opcoj klimatskoj promjeni opet zagrijati, kako su na toj klimatskoj konferenciji rekli, a mozda vec u slijedecij 20-30 godina da otopli...nase gospodarstvo...!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije