Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procjena

Standard&Poor’s HEP-u dao BB-, najniži kreditni rejting u 3 godine

begovic
Boris Ščitar/Pixsell
07.01.2011.
u 12:17

Leo Begović, šef HEP-a, tvrdi da im cijena zaduživanja neće rasti jer je to ocjena za 2009. godinu, dok je 2010. bila bolja

Bonitetna agencija Standard&Poor’s smanjila je HEP-u kreditni rejting s BB na BB-, što je najniži rejting koji je to javno poduzeće imalo u posljednje tri godine. Budući da je ta bonitetna kuća kreditni rejting snizila i državi s BBB na BBB-, a HEP je u njezinu stopostotnom vlasništvu, ni to javno poduzeće zapravo ne može imati veći rejting od RH. Standard&Poor’s u svom posljednjem izvješću iz prosinca 2010. godine navodi da su na smanjenje kreditnog rejtinga HEP-u utjecali loša likvidnost te tvrtke, kašnjenje u ostvarivanju investicijskog plana, poremećeni “cash flow”... Zanimljivo je da HEP sada ima niži kreditni rejting nego što ga je kompanija imala u vrijeme Ivana Mravka, koji je pak lijepo vrijeme odsjedio iza remetinečkih rešetaka, a osumnjičen je, među ostalim, da je tu tvrtku oštetio za 600 milijuna kuna prodajući struju šibenskom TLM-u ispod cijene. HEP s najnovijim kreditnim rejtingom, koji ga svrstava na razinu Bangladeša, nijedan kredit, tvrde upućeni, neće moći dobiti bez državnog jamstva. No Leo Begović, direktor toga javnog poduzeća, tvrdi da kamatne stope, odnosno kreditna zaduženja HEP-u neće poskupjeti s obzirom na to da se procjena Standard&Poor’sa odnosi na 2009. godinu koja za HEP nije bila dobra kao što je to bila 2010.

– U veljači ćemo toj bonitetnoj agenciji poslati svoje financijske podatke za 2010. godinu i tada će napraviti procjenu za prošlu godinu – tvrdi Begović, koji ne očekuje da će se išta dogoditi zbog pada ocjene s BB na BB-.

Ključne riječi

Komentara 5

VA
vatra
14:04 07.01.2011.

idemo dalje.....u propast

UK
Ugo Kajvez
13:21 07.01.2011.

Taj standard and poor .... jesu to dio onih koji su prouzrukovali ovu svijetsku krizu ?? .......... hmmm .........

UK
Ugo Kajvez
13:26 07.01.2011.

Na slici ljigus banksterska faca .............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije