Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Standard & Poor’s potvrdio Hrvatskoj rejting BBB–

Najniži investicijski rejting BBB– Hrvatska je zadržala prije svega zbog političke stabilnosti
03. travnja 2012. u 14:23 19 komentara 3 prikaza
standard&poor\'s
Foto: AFP/PIXSELL

Rejting agencija Standard & Poor’s potvrdila je Hrvatskoj kreditni rejting BBB–, s negativnom prognozom zbog situacije na tržištu rada i javnom sektoru, što bi moglo utjecati na gospodarski rast, piše Bloomberg.

Najniži investicijski rejting BBB– Hrvatska je zadržala prije svega zbog političke stabilnosti i relativnog napretka koji se očituje u 13.000 dolara BDP-a per capita s tendencijom rasta te smanjenju duga opće države na manje od 50 posto.

Jednak kreditni rejting dobili su Island i Tunis.

Ministar financija Slavko Linić kazao je da je očito da su iz agencije ocijenili da Vlada može zaustaviti potrošnju, da može kontrolirati fiskalni deficit, kao i izvršenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, a u isto vrijeme pretpostavlja da može, s vlastitim investicijama, u cilju smanjenja uvoza, dignuti određenu gospodarsku aktivnost.

– To je razlog da se rejting ne mijenja, s ocjenom da je situacija u hrvatskom gospodarstvu vrlo teška što predstavlja negativan smjer kretanja gospodarstva – naglasio je ministar. Kako ocjena iduće godine ne bi pala, ključne su investicije i ulaganja, pogotovo u sektoru vode, energetike, željeznice i obnovljivih izvora energije. Što se tiče ulaganja u cestogradnju, osim što će se dovršiti cesta do Ploča, nema ulaganja u taj sektor.

Elipso

 • Avatar _Hedon_
  _Hedon_:

  juhuuuuuuuuuuu!!!

 • Felicijen:

  Njihova je sreća da taj rejting ne moraju proživljavati kod nas u stvarnom svijetu...

 • Avatar dsonjic
  dsonjic:

  Sad će Čačič lijepo lagati da to nikome nije uspjelo.