Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Standard & Poor "promatra" sve zemlje članice eurozone

Rejting agencija pod budno oko stavila je i Francusku i Njemačku koje su odmah naglasile da rade na novom sporazumu
06. prosinca 2011. u 09:17 4 komentara 12 prikaza
merkel, sarkozy (1)
Foto: Reuters/PIXSELL

Rejting agencija "Standard & Poor" stavila je pod "kreditno promatranje" gotovo sve zemlje eurozone, uključujući Njemačku i Francusku, zbog straha od dužničke krize.

Prema mišljenju S&P-a, šest zemalja s vrhunskim rejtingom AAA imaju 50-postotne šanse da se njihov rejting umanji.

Vijest je iznenadila investitore, javlja BBC, čiji su potezi odmah zajamčili pad dionica i dobiti gotovo istodobno s padom eura.

Francuska i Njemačka odmah su odgovorile na S&P-ov potez tvrdeći da će prijedlozi promjene sporazuma ojačati upravljanje u eurozoni.

Njihov prioritet je, tvrde, ustrajati na reformama, ali mnogi detalji tog prijedloga još nisu poznati i ostale članice eurozone odlučile su da će svoj sud i promjene donijeti tek kada vide što zapravo reforme donose.

"Kreditno promatranje" odobreno je odmah nakon pregovora francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel u Parizu. Sarkozy i Merkel smatraju da se sve države eurozone moraju suočiti sa strožim provjerama proračuna i sankcijama ako nagomilaju deficit. Novi sporazum trebao bi biti sastavljen do ožujka i njime bi se osiguravalo da se takva kriza nikada ne dogodi.

 

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Ugo Kajvez:

  Back in the EUSSR, ....... You don\'t know how lucky you are ! ...........

 • Avatar bakunjin
  bakunjin:

  Ha ha ha... Bogovi koji određuju kreditnu sposobnost nisu zadovoljni svojim zemaljskim vladama! Što će se sve nači na oltaru za prinošenje žrtava?

 • Avatar bakunjin
  bakunjin:

  Očito je da je došlo vrijeme da se Bogovima da puni legitimitet (npr. na nekom demokratski provedenom referendumu) da postavljaju svoje namjesnike po zemlji bez komplicirane izborne procedure (kao npr. u Grčkoj i Italiji (to je ona zemlja gdje ministrica ... prikaži još! socijalne skrbi rida suze dok drži govor uz svog Božjeg poslanika). Pokazalo se dosad da narod ne zna upravljati svojim resursima. Sva vlast Bogovima.