Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trend u gospodarstvu

Standard pada, ali EU Hrvatima budi optimizam

'SPECIJAL OBZOR 27.05.2013., Zagreb - Ivica Mudrinic, predsjednik uprave T-HTa. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
03.06.2013.
u 19:00

Indeks industrijske proizvodnje stagnira već pet mjeseci, 
no pouzdanje i očekivanja potrošača rastu tri mjeseca zaredom

Padaju proizvodnja, izvoz i primanja, raste nezaposlenost, a jedini je pozitivan trend usporavanje inflacije. Na to se ukratko mogu svesti gospodarski pokazatelji, analizirani u mjesečnom izvješću Hrvatske udruge poslodavaca.

Minus u trgovini na malo

Ukupan je robni izvoz u ožujku zabilježio pad na godišnjoj razini od 14,21 posto, a čak i nakon korekcije za izvoz brodova i nafte pad iznosi razočaravajućih deset posto. Uzrok je slaba inozemna potražnja naših glavnih trgovinskih partnera, zemalja EU27 koje se također još nisu oporavile. Na slab izvoz veže se i niža industrijska proizvodnja, čiji je desezonirani indeks u travnju bio 0,5 posto niži na godišnjoj te 1,5 posto niži na mjesečnoj razini.

– Analizom trenda može se zaključiti da indeks industrijske proizvodnje stagnira već pet mjeseci. Najveći je pad u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (-10,4 posto), dok je najveći porast u kategoriji energije (13,2 posto). Vrlo blagi razlog za optimizam daje podatak o porastu proizvodnje intermedijarnih proizvoda te smanjenju zalihe gotovih proizvoda – stoji u HUP-ovu izvješću.

Novi je minus zabilježen u trgovini na malo, i to 2,1% u odnosu na isti mjesec 2012. Najveći je pad prometa hrane, pića i duhanskih proizvoda.

No, unatoč padu kupovne moći i standarda, podaci pokazuju da očekivanja potrošača lagano rastu, vjerojatno u svjetlu skorog priključenja Europskoj uniji.

Inflacija usporava

Stoga je indeks pouzdanja i očekivanja potrošača u uzlaznoj putanji već tri mjeseca, najviše kad je posrijedi očekivana financijska situacija u sljedećih 12 mjeseci, kao i procjena pogodnosti trenutka za kupnju trajnih dobara za kućanstvo.

Ovaj posljednji podatak ne iznenađuje, s obzirom na pad cijena takve robe kojoj trgovci pogođeni krizom i niskom kupovnom moći i dalje spuštaju cijene. Ta se kretanja odražavaju i na usporavanje stope inflacije; u travnju je indeks potrošačkih cijena u odnosu na lani bio 3,3 posto veći, dok je u ožujku povećanje iznosilo 3,7 posto.

Stopa inflacije usporava već treći mjesec zaredom te u HUP-u smatraju da bi to moglo pridonijeti laganom oporavku prometa u trgovini na malo.

No, znatno će veći utjecaj vjerojatno imati zaposlenost i visina plaća. Posljednjeg dana svibnja u Hrvatskoj je registrirano 333.249 nezaposlenih osoba, 22.349 manje nego mjesec prije. No, u travnju 2013. registrirano je manje zaposlenih osoba nego u travnju 2012. godine pa analitičari zaključuju da je kod smanjenja broja nezaposlenih posrijedi sezonski efekt.

Prosječna neto plaća u ožujku je pak na godišnjoj razini 3,3 posto niža, dok je na mjesečnoj razini rasla 1,3 posto. Najveći je rast primanja zabilježen u djelatnosti uklanjanja otpadnih voda, 18,3 posto, te znanstvenom istraživanju i razvoju, 15,3 posto. Još uvijek je znakova za optimizam vrlo, vrlo malo, no pojavljuju se, barem u tragovima.

>>13. mjesec zaredom pada isplaćena prosječna plaća u Hrvatskoj!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije