Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Press

Srpski mediji: Hrvati žele preuzeti srpsku prehrambenu industriju

emil tedeschi (1)
Pixsell
Autor
Gojko Drljača
16.08.2010.
u 23:00

Tisak u Srbiji govori da su ulaganja Hrvata u Srbiji 25 puta viša nego Srba u Hrvatskoj

Beogradski list lansirao je bombastičnu temu u kojoj se tvrdi kako, citiramo original, "Hrvati žele da kupe sve srpske prehrambene firme". Pisanje Pressa pokazuje da je srpska javnost sve osjetljivija na veliki nerazmjer između ulaganja hrvatskih poduzetnika u Srbiji i ulaganja srpskih biznismena u Lijepoj Našoj.

Realni scenarij

Čak ni teza Pressa o tome da će Hrvati u potpunosti dominirati srpskim prehrambenim sektorom nije bez realnog uporišta. Svoju tezu temelje na investicijama ili namjerama Ivice Todorića, Emila Tedeschija te Nadana Vidoševića kao direktora Kraša. Iako su zaboravili na značajna ulaganja kao što je ono Dragutina Drka ili Marka Pipunića, u Pressu su svojim čitateljima predstavili zaista impozantnu listu postojećih investicija kao i novih hrvatskih ciljeva u Srbiji. Ustvrdili su kako Kraš navodno ozbiljno pregovara o kupnji tvornice u Crvenki sa slavnim Jafa brendom, navode kako Todorić ozbiljno cilja na Karneks iz Vrbasa, požarevački Bambi te veliku mljekaru Imlek.

Posebnu pozornost posvetili su Atlantic grupi Emila Tedeschija (zovu je Atlantis). Objasnili su kako su preuzimanjem Droge Kolinske zapravo preuzeli i Soko Štark koji proizvodi slavne čokoladirane krem bananice i još poznatiji Smoki te Grand caffe i Palanački kiseljak. Press je objasnio čitateljima da Tedeschi, koji još ranije kupio Multivitu, kao i ostali hrvatski poduzetnici, uživa obilnu pomoć EBRD-a u svojim preuzimačkim pothvatima.

"Ne govori srpski"

Zanimljivo je da iz Kraša Pressu nisu izričito demantirali želju da preuzmu Crvenku. Čini se da je gazda Crvenke, Nebojša Šaranović, strana koja je manje sklona cijeloj transakciji. Prema Pressovim tvrdnjama, ljudi iz Kraša gotovo opsjedaju Šaranovića ponudama za kupnju.

Činjenica da beogradski Press prenosi izjave srpskih dužnosnika koji žale zbog prelaska poznatih srpskih tvrtki i brendova u ruke stranih vlasnika, Hrvata, može probuditi strah među hrvatskim investitorima. Dakako, nije dobro budu li ih dočekivali s novim dozama skepse.

U Pressu su otišli tako daleko da cinično primjećuju kako je hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Žarko Plevnik jedini hrvatski ambasador koji je naveo da se aktivno služi srpskim jezikom. Plevnik je, pišu, poliglot koji od deset jezika četiri govori tečno. Nasuprot tome, hrvatski ambasador u Srbiji Željko Kuprešak odgovorio je srpskom Pressu da se u razgovorima sa srpskim predstavnicima služi hrvatskim jezikom. Je li baš taktično s obzirom na to da isti list tvrdi kako su hrvatska ulaganja u Srbiji 25 puta viša nego srpska u Hrvatskoj?

Ključne riječi

Komentara 31

OB
-obrisani-
23:37 16.08.2010.

A jesu smjesni.....I druge zemlje idu u manje razvijenije,sto se sad oni zale da nasi ulazu kod njih ili preuzimaju njihove firme.....Mi smo naucili raditi,radili smo uvijek..

OB
-obrisani-
23:39 16.08.2010.

Sutra cemo citati ,da zelimo preuzeti srbiju... Nikad se nezna !... Nije bitno,uci ce sa nama u EU.... :-))

MM
Mladen Miletić
23:26 16.08.2010.

Tisak u Srbiji govori da su ulaganja Hrvata u Srbiji 25 puta viša nego Srba u Hrvatskoj , zna se zašto jel smo uvjereni da trebamo da se brinemo za bratski narod...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije