Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedna investicija

Srbija dobiva najveći solarni park na svijetu

\'01.07.2010.,  Slavonski Brod - U Njemackoj se sve vise instalira solarnih centrala poput ove u Rastattu s oko 5000 komada solarnih panela ukupne snage oko 1,2 megavata.  Photo: Franjo Lepan/24sata\'
Pixsell
22.04.2012.
u 13:39

Investitor je jedan luksmemburški investicijski fond, a ugovor sa državnom bit će potpisan idućega tjedna poslije čega će MX grupa, inače treći najveći svjetski proizvođač solarne opreme u Europi, započeti sa izgradnjom parka.

Dok Vlada RH i hrvatski poduzetnici spominju i maštaju o značajnijim inozemnim ulaganjima, u Srbiji uskoro započinju sa izgradnjom najvećeg solarnog parka na svijetu.

Prema pisanju beogradskog Blica, park će se nalaziti 50-ak kilometara daleko od Beograda i prostirat će se na 3.000 hektara. Ovaj prostor je odabran kao pogodan jer ima dovoljan broj sunčanih sati tako da se može proizvoiti električna energija. Investitor je jedan luksmemburški investicijski fond koji će u ovaj projekt uložiti 1,7 milijardi eura. Najavljuje se da će ugovor sa državnom biti potpisan idućega tjedna poslije čega će MX grupa, inače treći najveći svjetski proizvođač solarne opreme u Europi, započeti sa izgradnjom parka.

- Sva energija koja se proizvede u ovom parku bit će namjenjena izvozu i to većinom u zemlje Europske uniju, i zato Srbija nema obavezu da proizvođačima plaća takozvane poticajne (feed in) tarife, rekao je Bojan Đurić, državni tanik u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja koje će u ime Vlade Srbije potpisati ugovor sa investicijskim fondom.

Iz Srbije napominju i do sada značajna ulaganja Fiata kao i drugih poznatih svjetskih tvrtki koje su proteklih godina kod naših susjeda uložili na stotine milijuna eura i izgradili proizvodne pogone.

 

 

Komentara 30

ĆA
ćaćaća
13:59 22.04.2012.

razlika je jedino u tome što SRPSKA ELITA SVOJU ZEMLJU VOLI...

SI
singidunum
14:56 22.04.2012.

Da ćaća, elita toliko voli narod da se narod guši od zagrljaja. Najviše voli mesec dana pred izbore, tada se potpisuju ugovori na koje bi nam i Kinezi pozavideli.

Avatar bereza
bereza
13:57 22.04.2012.

Nemoguće! Pa, najmoćniji, najpametniji, najskromniji, najsvestraniji, najpošteniji, najodgovorniji Premijer u povijesti Svemira, naš PiPi, je nekidan izjavio kako je dobijanje električne energije iz solarne energija neisplativa investicija, da je to \"kvaziinvesticija\"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije