Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepovjerenje

Splasnula euforija, euro izgubio dobitak i povjerenje

euro
arhiva vl
11.05.2010.
u 14:29

Optimizam paketa mjera EU trajao je jedan dan. Danas se već smatra da novčani iznos neće biti dovoljan da spriječi širenje dužničke krize u eurozoni.

Euforija na burzama diljem svijeta splasnula je. Euro je izgubio sve što je zaradio prvog dana nakon objave mjera za spas Grčke i očuvanja eurozone. Povjerenje u mjere EU trajalo je tek 24 sata. Ulagači su naime počeli sumnjati, ovoga puta u to kako će se paket mjera i novac iskoristiti te hoće li to biti dovoljno za spas eura, piše Bloomberg.

Zbog zabrinutosti da europski paket pomoći neće biti dovoljan da spriječi širenje dužničke krize u eurozoni pale su cijene nafte na međunarodnim tržištima i to ispod 76 dolara. Barel sirove nafte za isporuke u lipnju u New Yorku je pojeftinio 1,29 dolara ili 1,7 posto na 75,51 dolar, dok je na Londonskoj burzi sirovina cijena nafte pala na 79,47 dolara. Dolar je ojačao u odnosu na euro i košaricu vodećih svjetskih valuta. Jači dolar čini naftu skupljom za neke kupce koji drže alternativne valute.

Tržište su dodatno zabrinule prognoze analitičara koji očekuju da će sutrašnje izvješće američke vlade pokazati novi rast zaliha na tjednoj razini u najvećem svjetskom potrošaču energije.

Burze su također počele bilježiti pad, a dodatno ih je uzdrmao podatak da je Kina zabilježila inflaciju najvišu u posljednjih 18 mjeseci čime je ojačan pritisak na kinesku vladu da podigne kamatne stope u ekonomiji koja je bila motor rasta tijekom cijele globalne financijske krize. Inflacija se ubrzala nakon što su zbog većih mogućnosti kreditiranja skočile cijene hrane i nekretnina. Maloprodajne cijene narasle su 2,8 posto za razliku od lani.

 

Ključne riječi

Komentara 17

MR
M@rsij@nac
15:08 11.05.2010.

Isto tako sam napisao da ce se vrijednost eura do kraja godine izjednaciti sa US dollarom........ A sto se inflacije u Kini tice i pritiska da se poveca kamatna stopa,pricekajte dok zavrsi deflacija na zapadu i pristigne inflacija. Ne mozee se tek tako 20 trilijuna dollara kreirati za stimulaciju a da ne bude teskih posljedica

BO
bourne
16:02 11.05.2010.

Počela velika emigracija Slovenaca iz Slovenije. Razlog? Klaustrofobija.

MR
M@rsij@nac
15:01 11.05.2010.

Nisam li jucer napisao ovako.................................... 11.05.2010. u 03:24h M@rsij@nac je napisao/la: Ovi dogadjaji oko Grcke su dobra prilika nekima na forumu da se rijese teskih zabluda................................................. Nekolicina su mi spocitavali da pojma nemam ni o cemu posto je novac utemeljenn na zlatnim rezervama svake zemlje....... Tako nesto mogu izjaviti samo obicne lijencine , kojima je tesko provjeriti svoj navod prije nego li bubnu takvu glupost. Sve zlato IKAD iskopano vrednuje se na nesto preko $ 5 trilijuna. Samo svijetski dug ( da ne govorim o unutrasnjem ) je preko $ 54 trilijuna.Ocigledno je da novac nije baziran na zlatu. U 2 tjedna je EU i MMF kreirao iz vakuma $1 trilijun za \"spas\" Grcke i spas eura. Je li se u ta 2 tjedna privrena proizvodnja EU povecala za $ trilijun ?????????????????????????????????? Trebalo bi vam biti jasno da novac nije utemeljen ni na cemu. Trece, Ne spasava EU i MMF Grcku , nego spasavaju monetarni sustav koji posvuda puca po savovima.Ponzi piramida je na jako klimavim nogama . Nisu banksteri DALI Grckoj novac nego su ga posudili .Naravno da tu glavnicu treba vratiti i povrh toga kamate. Grcka nije bila sposobna otplacivati dosadasnji dug a kako ce moci jos i ovaj novi, pogotovo ako se uzme u obzir smanjenje proizvodnje zbog stezanja opasaca i otkaza. U zadnjih 1.5 godinu banda je kreirala ni iz cega preko 20 trilijuna( ha,ha ,haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kad je vec tako zasto uopce raditi kad novac raste na drvecu). Kroz banksterski sustav taj su\" novac\" posudili i sad biznisi u radnici trebaju otplatiti tu glavnicu i naravno kamate. Trosimo buduci novac i zaduzujemo iduce generacije. Sada zamislite kakvu inflaciju cemo imati kad se privreda oporavi. Trenutno deflacija drzi sustav koliko toliko stabilnim, ali ni to nece biti zauvijek. Jedini DOBAR lijek ( losih ima stotine) je potpuno unistenje novcanog robovlasnickog sustava i uspostavljanje novog pravednog ( hrvatska puska na hrvatkom ramenu ,hrvatski novac u hrvatskom dzepu)...... Ali to se nece dogoditi....Druga poluopcija je zabraniti sve derivative i hedge fondove i dozvoliti da burza padne za barem 50 % ( a ne kao do sada , kad spasavaju one koji su PREVELIKI da im se dozvoli stecaj). No banda zaradjuje teske trilijune na derivatima i hedge fondovima ,bez ikakvog rada , i svakako se ne zele rijesiti te krave muzare. Da li je 6 bilijuna ljudi na ovoj planeti stvarno toliko glupo da svi zajedno nemozemo osmisliti mnogo bolji novcani sustav......ili se tu radi o necem drugom???????????????????!!! 11.05.2010. u 04:06h M@rsij@nac je napisao/la: Pogledajte samo koliko je burza sirom svijeta otisla gore poslije objave trilijunskog paketa. Ha ,ha ,ha nece to trajati niti 3 tjedna............................... Taj trilijun $$$$$$$$$$$$$$$ ne moze zakrpati rupe Italije ,Spanjolske,Portugala ,itd......... Ma nema problema ,posijte jos sjemenja.Vidim ,i onako u EU novac raste na livadama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije