Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA NADA

Spas za brodogradilište: 3.maj dobio HEP-ovu Izjavu o moratoriju

3. maj
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/4
30.08.2019.
u 14:29

Vlada je 22. kolovoza donijela odluku o davanju uvjetnog jamstva 3. maju do 150 milijuna kuna, kako bi se stvorile pretpostavke za deblokadu računa i pokretanje proizvodnje.

HEP grupa danas je dostavila 3.maju Izjavu o dvogodišnjem moratoriju na potraživanja u iznosu oko 10,5 milijuna kuna. 

Treći maj ocjenjuje da će ovaj potez HEP grupe potaknuti preostale kooperante i dobavljače da danas i sutra potpišu sporazume o reguliranja svojih potraživanja, piše Novi list.

Isplata duga vjerovnicima

Vijest o HEP-ovoj odluci dolazi nakon izjave koju je dao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u kojoj stoji da su državne institucije spremne, uz isplatu 15 posto svojih potraživanja od brodogradilišta 3. maj, prihvatiti moratorij na isplatu ostatka svojih potraživanja tijekom iduće dvije godine, uz dinamiku otplate tekućih potraživanja na mjesečnoj bazi.

Kako je on izjavio oko 50 posto vjerovnika 3. maja spremno je potpisati izjave o stavljanju u mirovanje većeg dijela svojih potraživanja sljedeće dvije godine, nakon čega bi Vlada donijela odluku o isplati 15 posto duga vjerovnicima.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Uprava 3. maja i dobavljači moraju biti svjesni da smo ponudili jednu šansu rehabilitacije 3. maja te pozivam sve da se uključe u tu akciju, svjesni činjenice da ako se vladina odluka neće ispoštovati, svi će akteri tog procesa imati više štete", kazao je Horvat.

Vlada je, naime, 22. kolovoza donijela odluku o davanju uvjetnog jamstva 3. maju do 150 milijuna kuna, kako bi se stvorile pretpostavke za deblokadu računa i pokretanje proizvodnje. Plan za spas Brodogradilišta 3. maj predviđa da vjerovnici prihvate isplatu 15 posto njihovih potraživanja odmah, uz obvezu da za ostatak neće blokirati račun 3. maja tijekom sljedeće dvije godine. Isplata bi trebala biti osigurana novcem iz proračuna, kao i novac za pokretanje proizvodnje.

Ministar je u vezi brodogradilišta još kazao i da se tema "problema i zaključivanja odnosno stavljanja u funkciju dva brodogradilišta, koja su zbog loših menadžerskih odluka došla u situaciju u kojoj jesu, prati proteklih godinu i pol dana i nećemo ju moći izbjeći ni do kraja ove godine".

Ključne riječi

Komentara 1

AN
antonelić
18:55 30.08.2019.

ovo je pametno ... 3 maj je konačno spašen !? ... svaka čast min.gosp. glavat. horvatu jer se on toliko žrtvovao za spas brodogradnje ... najvažnije je postignuto - odgoda vraćanja dugova na dvije godine ... a nije se sjetio horvat da odgodi plaćanje pedevea na ispostavljene fakture trećem maju ? ... i onda se kao čudimo što mladež bježi u njemačku i finsku ... 250 trećemajaca radi u brodogradilištu meyer papenburg ! ... hvala vladi ! ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije