Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Spas za brodogradilište: 3.maj dobio HEP-ovu Izjavu o moratoriju

Vlada je 22. kolovoza donijela odluku o davanju uvjetnog jamstva 3. maju do 150 milijuna kuna, kako bi se stvorile pretpostavke za deblokadu računa i pokretanje proizvodnje.
30. kolovoza 2019. u 14:29 1 komentara 220 prikaza
3. maj
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

HEP grupa danas je dostavila 3.maju Izjavu o dvogodišnjem moratoriju na potraživanja u iznosu oko 10,5 milijuna kuna. 

Posredni rizik Još nas ne brine recesija jer ulaganja gura novac iz Unije

Treći maj ocjenjuje da će ovaj potez HEP grupe potaknuti preostale kooperante i dobavljače da danas i sutra potpišu sporazume o reguliranja svojih potraživanja, piše Novi list.

Isplata duga vjerovnicima

Vijest o HEP-ovoj odluci dolazi nakon izjave koju je dao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u kojoj stoji da su državne institucije spremne, uz isplatu 15 posto svojih potraživanja od brodogradilišta 3. maj, prihvatiti moratorij na isplatu ostatka svojih potraživanja tijekom iduće dvije godine, uz dinamiku otplate tekućih potraživanja na mjesečnoj bazi.

Kako je on izjavio oko 50 posto vjerovnika 3. maja spremno je potpisati izjave o stavljanju u mirovanje većeg dijela svojih potraživanja sljedeće dvije godine, nakon čega bi Vlada donijela odluku o isplati 15 posto duga vjerovnicima.

Darko Horvat | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Uprava 3. maja i dobavljači moraju biti svjesni da smo ponudili jednu šansu rehabilitacije 3. maja te pozivam sve da se uključe u tu akciju, svjesni činjenice da ako se vladina odluka neće ispoštovati, svi će akteri tog procesa imati više štete", kazao je Horvat.

Vlada je, naime, 22. kolovoza donijela odluku o davanju uvjetnog jamstva 3. maju do 150 milijuna kuna, kako bi se stvorile pretpostavke za deblokadu računa i pokretanje proizvodnje. Plan za spas Brodogradilišta 3. maj predviđa da vjerovnici prihvate isplatu 15 posto njihovih potraživanja odmah, uz obvezu da za ostatak neće blokirati račun 3. maja tijekom sljedeće dvije godine. Isplata bi trebala biti osigurana novcem iz proračuna, kao i novac za pokretanje proizvodnje.

Reutersova anketa Rast cijena dionica trajat će još najmanje godinu dana

Ministar je u vezi brodogradilišta još kazao i da se tema "problema i zaključivanja odnosno stavljanja u funkciju dva brodogradilišta, koja su zbog loših menadžerskih odluka došla u situaciju u kojoj jesu, prati proteklih godinu i pol dana i nećemo ju moći izbjeći ni do kraja ove godine".

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • antonelić:

    ovo je pametno ... 3 maj je konačno spašen !? ... svaka čast min.gosp. glavat. horvatu jer se on toliko žrtvovao za spas brodogradnje ... najvažnije je postignuto - odgoda vraćanja dugova na dvije godine ... a nije se sjetio ... prikaži još! horvat da odgodi plaćanje pedevea na ispostavljene fakture trećem maju ? ... i onda se kao čudimo što mladež bježi u njemačku i finsku ... 250 trećemajaca radi u brodogradilištu meyer papenburg ! ... hvala vladi ! ...