Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Šokirani ulagači: Čačić solarnu struju učinio neisplativom!

Smanjenjem otkupne cijene i ukidanjem inflacijskog rizika Ministarstvo gospodarstva ugrožava investicije od pola milijarde eura
14. travnja 2012. u 12:00 192 komentara 152 prikaza
Radimir Čačić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministarstvo gospodarstva Radimira Čačića zaustavit će sve daljnje investicije u obnovljive izvore energije, zajednička je tvrdnja svih koji su vidjeli prijedlog novog Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Solarna polja – neisplativa

Novim cjenikom predlaže se znatno smanjenje naknada svima koji struju proizvode iz obnovljivih izvora, a najviše se “krešu” naknade za sunčane elektrane – od 33 za krovne sustave do čak 54 posto za veća solarna polja.

Trenutačno država, odnosno HROTE (Hrvatski operator tržišta energije), od malih proizvođača (sustavi do 10 kW) svaki isporučeni kilovat struje potiče sa 3,92 kune, a novim prijedlogom poticaj bi iznosio samo 2,63 kuna.

– Za male krovne sustave to i nije tako velik problem jer smanjenje otkupne cijene od 30-ak posto odgovara padu cijene opreme, ali ovaj prijedlog doslovce onemogućuje ozbiljnije investicije jer ulaganja u velike solarne sustave po novom cjeniku neće biti isplativa. Još su gore prošli proizvođači energije iz drugih obnovljivih izvora energije, posebice vjetroelektrane – stoji u analizi koju je izradila grupa sveučilišnih profesora iz Zagreba i Splita.

No, ključni problem nije čak ni značajno smanjenje otkupnih cijena, nego ukidanje inflacijskog korekcijskog faktora. Dosad je, naime, HROTE jednom godišnje korigirao cjenik tako što se otkupna cijena uvećavala za iznos jednak godišnjem porastu cijena na malo.

– S ovakvim cijenama i bez korekcijskog faktora koji amortizira inflacijske i tečajne pritiske teško će bilo kakav veći projekt u Hrvatskoj moći biti financijski isplativ. Vjetroelektrane su u tom smislu prošle najgore i sigurno je da se nijedna neće moći financirati uz ove uvjete – tvrde sveučilišni profesori u svojoj analizi.

Ako novi pravilnik prođe, Hrvatsku će gotovo sigurno zaobići investicije vrijedne pola milijarde kuna samo u segmentu elektrana kojima je izvor energije šumska biomasa, upozorava naš izvor koji se bavi tim poslom.

– Dosad je petnaestak tvrtki s Hrvatskim šumama potpisalo petnaestogodišnje ugovore ukupne vrijednosti 450 milijuna eura za isporuku sirovine. Ako ovaj pravilnik zaživi, teško da će ijedan investitor ići u gradnju elektrane na biomasu. Mi ćemo, naime, s HROTE-om morati potpisati ugovor kojim nam država jamči da će od nas 14 godina otkupljivati struju po dogovorenoj cijeni. Kako je korektivni faktor ukinut, nama će samo inflacija u tih 14 godina “pojesti” gotovo polovicu naknade. To je jednostavno neprihvatljivo i poslovno neisplativo – kaže naš sugovornik.

A nova radna mjesta?

Nadamo se, dodaje, da novi pravilnik koji je izradilo Čačićevo ministarstvo neće proći jer će inače ugroziti naše investicije – gradnju dviju bioelektrana (u Slavoniji i Dalmaciji). Vrijednost samo tih dviju investicija premašuje 40 milijuna kuna, a Ministarstvo gospodarstva novim pravilnikom ugrožava i otvaranje tridesetak novih radnih mjesta.

Stoga naš sugovornik, koji je spreman investirati golem novac u bioelektrane, Ministarstvu gospodarstva predlaže da se uvede godišnja korekcija koja bi pratila rast potrošačkih cijena, ali i porast nabavne cijene sirovine. Jer bioelektrane, za razliku od vjetroelektrana i solarnih polja, za svoj rad trebaju sirovinu.

Ministarstvo gospodarstva: Prihvatit ćem

Ministarstvo gospodarstva: Prihvatit ćemo dobre prijedloge

Ako novi pravilnik zaživi, tvrde stručnjaci, svaka ozbiljnija investicija u solarna polja bit će neisplativa, “Nadamo se da će razum prevladati i da će netko ozbiljan napisati novi prijedlog tarifnog sustava”, stoji u analizi sveučilišnih profesora.

U Ministarstvu gospodarstva kažu da su primili mnogo kritika na svoj račun, ali se pravdaju da je to samo radna verzija podložna izmjenama.

– Još ima vremena da analiziramo i eventualno prihvatimo sve dobre prijedloge. Razmišljamo da inflacijski korektivni faktor ipak ostavimo – kažu u Ministarstvu.

Elipso