Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Softverska nadogradnja uništila burzovnu tvrtku

Knight Capital jedna je od vodećih tvrtki: na njujorškoj burzi joj je tržišni udjel 17,3 posto
05. kolovoza 2012. u 23:40 12 komentara 14 prikaza
wall street (1)
Foto: BIGPICTURESPHOTO/Pixsell

Scena nije bila baš kao u Terminatoru, ali je izazvala tešku glavobolju kod svih sudionika priče. Kad se u srijedu otvorila njujorška burza, mešetari su odmah zamijetili da se događa nešto čudno, a posljedice se vide tek sada.

Došlo je do poplave zahtjeva za trgovanjem za više od 140 izlistanih dionica, za koje se ne očekuje da bi se njima tako intenzivno poslovalo.

Niz poziva

Dionice su, jasno, odmah skočile, neke su ostvarile i više od stopostotnog rasta za nekoliko sekundi, a svi su okrenuli pogled prema tvrtki Knight Capital Group, koja se bavi tržišnim odlukama, elektroničkim izvršenjem i institucionalnom prodajom i trgovinom na burzi, jer su zahtjevi za kupovinom dolazili s njihova računa. No, nisu dobili odgovor jer momcima iz Knighta također ništa nije bilo jasno i nisu mogli objasniti što se događa. Uslijedio je niz telefonskih poziva središnjici gdje su u tehnološkom odjelu konačno ustanovili da je njihov softver odgovoran za nastale probleme – stroj je jednostavno počeo raditi po svome, ne uzimajući u obzir vanjske faktore. Kriza je trajala 45 minuta, a u tom je razdoblju kompanija ostala bez 440 milijuna dolara, gubili su deset milijuna na minutu. Zbog “razigranog” kompjutora dionice Knight Capitala pale su za 63 posto, što je tvrtku dovelo na rub propasti. Naime, američka financijska industrija sumnja da će se Knight uspjeti oporaviti, odnosno nabaviti novac kako bi nastavio poslovati.

“I’ll be back”

Analitičari smatraju da Knight mora danas uvjeriti tržište da je sposoban nastaviti poslovanje ili će morati staviti ključ u bravu. Najinteresantnije je pak da još uvijek nije jasno zašto je računalo počelo trgovati kako se njemu sviđa, a ne slijedeći upute.

I mnogi se pitaju neće li se nešto slično dogoditi i nekoj drugoj tvrtki iz branše. Stoga kompjutorska prijetnja i dalje stoji, kao što je rekao Terminator: “I’ll be back”.

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
  • modovisisajteMaraschino:

    to je netko morao namjestiti, kompjuteri ne rade nista ako im se to ne naredi na neki nacin... mnogi od vas ne znaju ali jedna od najboljih tvrtki je propala prije 15-tak godina kad je ljuti zaposlenik ubacio virus u ... prikaži još!u glavni kompjuter da izbrise sve programe te da kompletno unisti svaki trag i backup. steta je bila tolika da su propali multimilijunski poslovi

  • ankicascreiber:

    440 milijuna dolara je izgubljeno u 45 minuta. samo govori kooliko je prenapuhana vrijednost financiskih usluga. U stvarnom svijetu moglo se mnogo toga napraviti za 440 milijuna dolara, i sve to ne bi nestalo tako brzo čaki da je bio ... prikaži još!o požar. Ljudski kapital vrijedi mnogo više nego financiski, mnogo je stabilniji i dugoročnije traje.