Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

"Smanjujte kamate, zamrzavanje tečaja 'švicarca' loš je put"

Fiksiranje tečaja na sadašnjim povijesnim razinama išlo bi na ruku samo bankama, građanima treba pomoći usmjerenim socijalnim transferima
03. lipnja 2011. u 07:25 80 komentara 21 prikaza
dalic
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska narodna banka suzdržala se jučer od komentara sastanka ministrice financija Martine Dalić s bankarima zbog problema dužnika i banaka s kreditima u švicarskim francima. Jednom je prilikom guverner HNB-a Ž. Rohatinski zaduživanje u francima usporedio s klađenjem, budući da je HNB dugo upozoravao na moguće rizike. Sastanak je bio iza zatvorenih vrata, a informacije koje su dostupne medijima pokazuju da je završio dogovorom da će se i dalje razgovarati! Kao jedna od mogućih opcija na stolu je i kopiranje mađarskog modela pomoći, prema kojemu se tečaj švicarske valute zamrzava na sadašnjim razinama, a moguće obveze koje nastanu za dužnike otplaćivale bi se nakon četiri godine. Otvaranje te teme iznenadilo je i same bankare, koji, kako se čuje, nemaju jasan stav o mogućoj državnoj intervenciji! Stručnjaci također tvrde da bi se država trebala držati što dalje od tečaja i banaka.

Ili banke ili dužnici

– Smanjivanje kamatnih stopa jedina je logična opcija, kaže analitičarka Ekonomskog instituta Maruška Vizek. Docent s Ekonomskog fakulteta Josip Tica boji se da bi fiksiranje tečaja više pomoglo bankama nego dužnicima jer mu se čini da se banke više žele zaštititi od pada tečaja u budućnosti nego od rasta problematičnih kredita u sadašnjosti.

– Švicarski je franak vrlo blizu svojim rekordnim vrijednostima i u razdoblju od 2 do 5 godina postojat će snažna tendencija da se vrati na dugoročne prosjeke. Jedino što može spriječiti pad CHF-a jest eskaliranje dužničke krize u eurozoni i raspad same eurozone, kaže Tica. Povratkom tečaja na stare razine padale bi rate, ali i prihodi banaka, kaže Tica, koji bi sada uzeo kredit u francima i kada on padne na dugoročne razine konvertirao ga u euro. Privatni konzultant Velimir Šonje vjeruje da su mjere koje banke sada poduzimaju i koje će eventualno poduzeti za većinu klijenata dovoljne. Banke su uglavnom spuštale kamate.

Kupuju vrijeme

– Svakako treba izbjeći zamku s djelovanjem države, garancijom ili slično na cijeli kreditni portfelj prema mađarskom modelu jer se njihova situacija ne smije uspoređivati s našom. Ondje je kriza udarila mnogo jače nego kod nas, pa su povlačili niz loših poteza i sada se izvlače kupnjom vremena. Tamo je prosječna neto plaća malo veća od 3900 kn a kod nas je 5480, dok su cijene nekretnina u gradovima podjednake. Kupuju vrijeme, a neizvjesno je kako će stvari s tečajem izgledati 2015. godine, upozorava Šonje.

Šonje: Tko je špekulirao f

Šonje: Tko je špekulirao frankom, sam mora snositi taj rizik, bez obzira na rate
Ne smijemo upasti u zamku da iz proračuna pomažemo ljudima koji su kupovali luksuzne nekretnine ili druge i treće stanove u obitelji. Oni su špekulirali frankom, računali na nižu kamatnu stopu nego na euro, i moraju snositi taj rizik kako znaju i umiju. Ljudi koji su se zadužili u euru nemaju velik problem s tečajem, ali godinama su plaćali veću kamatnu stopu i što sad? Zar bismo sada njima trebali vraćati ili bi im država trebala jamčiti za to što su plaćali veću kamatu od onih koji su se zaduživali u švicarcima? – pita Velimir Šonje. Dodaje da se može razgovarati samo o socijalnoj politici usmjerenoj točno prema onima koji su objektivno ugroženi. Primjerice, mlade obitelji koje su kupile prvu nekretninu, s plaćama ispod nekog praga, koje nisu dugo uživale prednost niže kamate ili su ostale bez posla. Njima se može ciljano razraditi program pomoći, ali to treba činiti vrlo oprezno, nikako samo za franak nego za sve vrste stambenih kredita, dodaje Šonje. Inače, rate stambenih kredita u francima sada su 40 do 50 posto veće u odnosu na 2007. i početak 2008. godine. Prognoze daljnjeg kretanja tečaja prilično su neujednačene.

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • lopata:

    Svi mi znamo da se ovaj kriminal sa bankama i kompletna situacija u državi nemože riješit mirnim putem jer su lopovi na vlasti. Ta situacija če bit riješena čim se narod probudi, A TO ZNAČI REVOLUCIJA.

  • dkatica2:

    hdz@hdz.hr ---------------- Ministrica Dalić ima rješenje!

  • kikanić:

    Uvijek su najpametniji oni prdonje koji su dobili stan a ne kupili. Njima je lako razglabat ali neka pogledaju kakvu su sirotinju napravili od naroda. Ja sam među onima sa kredicom na stan u chf.