Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol

Smanjuje se broj zahtjeva tvrtki za predstečajne nagodbe

predstecajne nagodbe,okrugli stol,portal (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
19.09.2013.
u 16:47

Ivana Gažić, čelnica burze iskazala je nezadovoljstvo u slučaju Dalekovod, zbog, kako je rekla ‘pravnog ekshibicionizma’.

S jučerašnjim danom za 629 tvrtke prihvaćen je plan restrukturiranja u procesu predstečajne nagodbe, a njih 207 je potvrđeno na sudovima, rekla je Anđelka Buneta, predsjednica uprave Fine na okruglom stolu o predstečajnim nagodbama u organizaciji Zagrebačke burze. 

Posljednjih mjeseci, dodala je, broj zahtjeva se smanjuje. Ivana Gažić, čelnica burze iskazala je nezadovoljstvo u slučaju Dalekovod, zbog, kako je rekla ‘pravnog ekshibicionizma’. Predstečajna nagodba Dalekovoda je naime neki dan po drugi puta odbijena na sudu. - Riječ je o kompaniji, koja ima budućnost, pa se zato takvo što nije trebalo dogoditi, rekla je Gažić.

Josip Glavaš iz Erste Investa upozorio je pak na izigravanje zakona od prije svega nekih građevinskih tvrtki, pa tako jedna iako je u blokadi ne želi pokrenuti predstečajnu nagodbu, druga, u kojoj čelna osoba ne želi mijenjati menadžment. Iako nije htio reći o kome je riječ, lako je prepoznati da se među njima krije Ingra i Nexe. Buneta je spomenula i česte izmjene zakona, pa je tako i omogućeno da ako se ne prihvati plan restrukturiranja od strane dužnika, to isto učine vjerovnici. Glavaš je napomenuo kako se je i na tom području javilo zlouporabe zakona, jer su se vjerovnici javili sa značajnim potraživanjima.

Gažić je rekla kako je za tvrtke čije dionice kotiraju na burzi, a u procesu su predstečajne nagodbe, vidljivo veliko odskakanje cijene, ali i prometi veći čak 10 puta u odnosu na druge dane, a riječ je, rekla je, o potezima špekulanata. Za burzu će predstečajne nagodbe imati značaj, zbog oživljavanja kompanija zbog bolje likvidnosti, tj. većeg free floata, odnosno broja slobodnih dionica za trgovinu, jer će se vlasnička struktura promijeniti i biti će veći broj vlasnika unutar tih kompanija.

>>Odbijena predstečajna nagodba Dalekovoda: 'Suprotna je moralu'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije