Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći slovenski poslodavac

Slučaj Agrokor trese i Sloveniju: Što će se dogoditi s Mercatorom

Mercator
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
12.04.2017.
u 13:37

Dok se ruši kula od karata Todorićeva Agrokora, od posljedica strahuju i u susjednim državama. Jer tu je i Mercator, no slovenski premijer još je oprezan u izjavama što će učiniti da spasi, kako kaže, ''naš'' Mercator

Agrokorova kriza trese i susjedne države u kojima je Todorićevo divovsko poduzeće preuzelo velike dijelove gospodarstava, piše Deutsche Welle

– Ne smijemo dopustiti da ''naš'' Mercator propadne – izjavio je slovenski premijer Miro Cerar ovog utorka nakon sastanka s novim predsjednikom uprave Mercatora, Tomislavom Čizmićem i direktorima podružnica slovenskog trgovačkog lanca u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Analitičare brine i moguća namjera ponovnog preuzimanja Mercatora od države.

Zabrinutost slovenskih političara i njihova potreba da se pokaže da nešto u vezi s krizom rade razumljiva je: Mercator je najveći poslodavac u Sloveniji, u njemu radi 10.000 ljudi, a tome treba pridodati i kooperante. Zabrinjavaju ih i navodi o prelijevanju novca iz Mercatora u Agrokor, što je Cerar prokomentirao rekavši da o tome zasad nema nikakvih dokaza, no očekuje da će stvari provjeriti i nadzorni odbor Mercatora koji se sastaje u petak. Taj Nadzorni odbor, kao i Upravu Mercatora, međutim, imenovao je Ivica Todorić, a u njemu sjede njegov sin Ante Todorić, Damir Kuštrak te bivši šef Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić koji se jedno kratko vrijeme spominjao i kao mogući privremeni upravitelj Agrokora.

Slovenski list Finance navodi kako sastanak NO-a u petak ima jedan cilj: provjeriti je li bilo prelijevanja novca. Slovenski zakon o trgovačkim društvima strogo ograničava mogućnost prelijevanja novca iz tvrtki kćeri u matične kompanije, a Nadzorni odbor odgovara za moguće nepravilnosti.

Novinarka Petra Sovdat za Deutsche Welle kaže da Mercator ima samostalni reprogram svojih kredita do 2020. godine, tako da je „njegov“ tijek novca uglavnom odvojen od tijeka novca Agrokora. Mercator mora prvo plaćati vjerovnicima, dobavljačima i bankama, a tek onda dolazi na red Agrokor, kaže Sovdat, koja je u članku u Financama ipak upozorila da ima bezbroj drugih načina da se iz tvrtke izvuče novac.

>> Konzum opet pun, fondovi sa zapada ulagat će u Agrokor

>> Pročitajte što je Ante Ramljak poručio zaposlenicima Agrokora

Komentara 6

OV
Ovozemaljski
14:50 12.04.2017.

Ja bi Slovencima sa gustom vratio Mercator i njegovih 22 milijarde kuna duga, to bi bio pravi domoljubni potez za spas domace proizvodnje i radnih mjesta! Na kraju krajeva ovo se Agrokoru i dogodilo zbog pohlepe i nerazumne politike sirenja, sve sta se kupovalo, bilo je vec odavno propalo, razumljivo mi je da kupuje hrvatske pikove i propale firme pa ih pokusava vratit u zivot u dogovoru sa drzavom, ali spasavati strane propale firme i zbog toga sve upropastiti, e pa moj Ivice neka si se ti otisao malo odmoriti, jer ocito si patio od gadnih sindroma!

DU
Deleted user
13:54 12.04.2017.

U svoj ovoj zbrci i tarapani nitko nije spomenuo Rohatinskog. Di je on? Jel mu Ramljak dao otkaz? Svi su napali Vujcica i HNB. A di su grijesi HNB-a iz vremena Rohatinskog?

DU
Deleted user
14:10 12.04.2017.

Dolazi Lex Mercator!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije