Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Slovenski građevinari propadaju otkad su u EU

U tri godine u Deželi su propala gotovo sva velika građevinska poduzeća. Stranci konkuriraju dampinškim cijenama
04. studenoga 2011. u 20:45 41 komentara 445 prikaza
'12.10.2011., Zagreb - Gradiliste u Banjavcicevoj ulici. Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'

Nakon ulaska Hrvatske u EU, sudeći prema iskustvima susjedne Slovenije, građevinska industrija mogla bi nastaviti padati te se ne očekuje oporavak. Slovenija, kako se čulo na Mineral forumu u Zagrebu, u 2011. bilježi pad građevinskih radova od 29% i u EU od nje su gore samo Španjolska s padom od 32% i Grčka s 34% pada.

Peter Kosi, direktor najstarijeg slovenskog građevinskog poduzeća Granit iz Slovenske Bistrice koje proizvodi građevni materijal i bavi se graditeljstvom, podsjeća kako su u posljednje tri godine propala gotovo sva najveća i nekoć reprezentativna građevna poduzeća – SCT, Vegrad, GPG, CPM, Gradis Celje, Konstruktor Maribor, Stavbar, MTB itd.

U Sloveniji su znatan udio na tržištu preuzele strane građevinske kompanije kao što su Strabag, Porr i Alpine Bau. Država se nije, poručuje Kosi, u pristupnim pregovorima izborila za povoljnije pozicije u prvim godinama članstva. Otvorene granice omogućile su dolazak na tržište stranih građevinskih tvrtki s vlastitim radnicima i građevinskim materijalima. Konkuriraju dampinškim cijenama, a gubitke pokrivaju domaćim projektima. Osim toga, strane banke u Sloveniji podupiru izvozne potrebe "svojih" građevinskih kompanija bankovnim jamstvima i povoljnijim kreditima. Zbog svih tih razloga strana konkurencija ruši slovenska poduzeća koja propadaju i koja su zbog poštovanja europskog zakonodavstva bez zaštite.

Hrvatski je, pak, Državni zavod za statistiku objavio da je vrijednost radova koje su izvele tvrtke s pet i više zaposlenih u građevinskoj djelatnosti u Hrvatskoj u 2010. godini iznosila 17,8 milijardi kuna, što je 26,8 posto manje nego 2009. godine.

Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • EUfan:

  Kladim se da ovo ni jedan od naših političara manekena ne zna.

 • mikrogrizzly:

  Članak ište nadopunu odnosno roze face vodećih kadrova tih slov. tvrtki koji su istunelirali milijune i milijune eura na kojekakve offshore račune, i to u niz navrata, a posljedično nije ni čudno što su tvrtke listom propadale. Naročito Vegrad ima ... prikaži još! jednu čunkašicu, Hildu Tovšak, koja se toliko osilila da su čak oduzeli solidarnu svotu koju su skupili međusobno radnici da se pošalje ženi i djeci jednog poginulog radnika iz BiH koji je stradao u nesreći na radu. Kad joj ni taj mizeran iznos, za mjerila firme, nije bio svet nego su ga bez riječi oduzeli - onda znate o kakvoj tipici se radi. Tamo se u građ. sektoru krade čak i više nego u RH građ. sektoru, a što je priznao i Zidar, jedan od najmoćnijih gospodarstvenika u SLO, kad su objavljene gostilne gdje je on, nalik djelitelju karata, davao poslove iz drž. financ. gradnje manjim firmama, u kartelskom dogovoru. Dakle, fale njupalice da se stekne bolji uvid!

 • Avatar Nostradurus
  Nostradurus:

  Mislim da je to najmanji problem Slovenaca. Dug koji im raste vodi državu u bankrot. sites. google. com /site /financijskisustav /europska-unija