Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Slovenci i Hrvati si najviše prodaju robu, a kupuju talijansku

trgovina
Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL
30.07.2013.
u 16:22

Nakon što nas preuzmu kompanije iz EU, izvoz će se povećati, ali ne i na dohodovnoj strani, poručuje Ljubo Jurčić

Hrvati i Slovenci najviše su kupovali talijansku robu, Hrvatska je najviše proizvoda prodala Sloveniji, a Slovenija Hrvatskoj, istražio je slovenski poslovni list Finance. BiH je najviše kupovala hrvatske proizvode, a prodala ih Srbiji. Crna Gora je najviše kupovala srpske proizvode, a prodavala Hrvatskoj. Srbi su najveći potrošači njemačkih proizvoda, a najviše svojih proizvoda prodali su u Crnoj Gori.

Rekord u deficitu

Makedonija najviše kupuje grčke proizvode, a na Kosovo izvozi svoje, dok Kosovo najviše kupuje njemačke proizvode, a svojih najviše prodaje u Crnoj Gori. Analiza pokazuje da su zemlje bivše Jugoslavije još jako trgovinski povezane. Tome je pridonijela i Cefta, a što znači da će sada, kada je Hrvatska ušla u EU i kada su promijenjeni njezini uvjeti trgovanja sa zemljama Cefte, ako se ne dogovori drukčije, doći i do promjene u trgovinskoj razmjeni.

– Sa zemljama Cefte trgovina će se smanjiti, a u otprilike pet godina, kad kompanije iz EU preuzmu veći dio hrvatskih, izvoz će se povećati, ali se to neće vidjeti i na dohodovnoj strani jer će to pripasti vlasnicima iz EU – kaže analitičar Ljubo Jurčić. Prema prijašnjim procjenama HNB-a pad izvoza Hrvatske, koji se očekuje na tržištu Cefte, mogao bi iznositi i više od 100 milijuna eura, dok se istodobno od otvaranja tržišta EU teško mogu očekivati bitni pomaci u izvozu na to tržište.

Prema sadašnjoj analizi, Hrvatska u regiju proda 17 puta više proizvoda nego u EU, a kupi samo pet puta više proizvoda iz Unije u odnosu na zemlje regije. Ili, naša zemlja 29 posto svojih proizvoda plasira na tržište regije.

Prema nedavno objavljenim podacima loši pokazatelji u trgovini već su vidljivi. Za najosjetljiviju prehrambenu industriju podaci su porazni. U pet mjeseci smo uvezli četiri milijarde kuna vrijednosti prehrambenih proizvoda, a izvezli 1,8 milijardi, pa je manjak od 2,2 milijardi novi rekord deficita u toj industriji.

Skloni regiji

Prema istraživanju Financa, Slovenija je lani imala najveću robnu razmjenu s Crnom Gorom među zemljama regije, gleda li se veličina tržišta. Crna Gora prosječno stanovniku iz regije proda 68 posto svog izvoza, a Srbija samo 14 posto, isto kao i Slovenija, Makedonija i Kosovo otprilike 25 posto, a BiH oko 39 posto svog izvoza plasira na tržište regije. BiH kupuje s tržišta EU samo 37 posto više proizvoda nego s tržišta regije, Kosovo samo 13 posto, a Crna Gora više kupuje i prodaje na tržištu regije nego u EU.

>> BiH opet šokirala naše izvoznike: Zabranili Meggle, Luru, Koestlin...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije