Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orco se povukao

Slovački fond, vlasnik Novog lista, preuzima i Sunčani Hvar

Gordana Tomičić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
07.04.2016.
u 12:00

Slovačka tvrtka dio je J&T grupacije, koja je kod nas preuzela Vaba banku, a nedavno je jedna od njezinih tvrtki preuzela i Novi list

Nakon što je preklani kupio 24,9 posto udjela u Sunčanom Hvaru, slovački Prime Tourist Resort ovih je dana udjel povećao na 61 posto i objavio ponudu za preuzimanje preostalih dionica, što je i objavljeno jučer na Zagrebačkoj burzi. Država ima udjel oko 32 posto u Sunčanom Hvaru i očekuje se da će svoj udjel prodati.

Ponuda za preuzimanje

Iza te slovačke tvrtke stoji Across Private Investments, a iza kojih pak stoji poznatiji J&T, koji je u zemlji akvizicije započeo preuzimanjem Vaba banke, nekidan nastavio preuzimanjem Novog lista, a sada dublje ušao u turizam, gdje ima i većih planova.

Prvotno je na burzi češka Orco Property Group objavila da je postigla sporazum o prodaji 15,77 posto udjela u Sunčanom Hvaru, da je vrijednost transakcije 8,15 mili. eura i da su se tako i u potpunosti povukli iz hvarske tvrtke.

Sredinom pretprošle godine Orco je smanjio svoj udjel prepuštajući za jedan euro 24,9 posto udjela slovačkom Prime Tourist Resortu i na njih prebacio razlučna potraživanja. Njima je sada i prodan preostali udjel Orca u Sunčanom Hvaru od 15,77 posto.

Kako je navedeno u priopćenju na burzi, 4. travnja Prime Tourist Resort sklopio je ugovor o prijenosu dionica, čime je svoj udjel povećao na 46,18 posto u Sunčanom Hvaru, a istoga dana sklopio je i ugovor s Orcom o kupnji njihovih 15,77 posto dionica.

Tako se udjel Slovaka u Sunčanom Hvaru popeo na 61,95% te je i stvorena obveza objave ponude za preuzimanje, što je i učinjeno jučer. Nakon objave ponude, sada i država može prodati svoj udjel. Vlada je u svoj plan stavila prodaju udjela kojim bi se prikupio novac, a među prvim društvima upravo su ona turistička. Tako da će sada, iako nismo dobili službenu potvrdu, država najvjerojatnije prodati svoj udjel i zaraditi prema procjenama i više od 100 milijuna kuna za svoj udjel. Zbog nastanka obveze objave ponude za preuzimanje, na Zagrebačkoj burzi obustavljeno je trgovanje dionicama Sunčanog Hvara. Prije obustave trgovine cijena dionice iznosila je 24,26 kuna.

Operativna dobit 68 milijuna

Ministar turizma Anton Kliman kratko poručuje kako je zadovoljan da se stvari rješavaju i da se pojavljuju novi investitori. U upravi Sunčanog Hvara, pak, na najnoviji razvoj događaja nisu imali komentara.

No, iz nedavnog razgovora s predsjednicom uprave Gordanom Tomičić doznali smo da je ta hvarska kompanija, nakon uspjele predstečajne nagodbe prošle godine, otvorila novo poglavlje.

– Uspješan završetak predstečajne nagodbe označio je posljednju i konačnu fazu cjelovitog restrukturiranja, čime je dugoročno osigurana financijska stabilnost kompanije, a istovremeno i potvrđena povijesno najbolja turistička sezona. Ostvarena bruto operativna dobit od gotovo 68 milijuna kuna potvrđuje ojačan tržišni položaj i ulazak u fazu profitabilnog poslovanja, ali i novog investicijskog ciklusa nakon gotovo 10 godina – kazala nam je tada G. Tomičić.

>> 'Nema razloga za nostalgijom u turizmu, danas jedna hotelska soba donosi novca kao nekad pet'

Komentara 1

DU
Deleted user
20:45 07.04.2016.

čačić rola slovake...:-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije