Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši državni dužnosnik dogovara angažman oko posla koji je vodio uime Vlade

Skandal uoči prodaje brodogradilišta: Polančec radi za Končara

damir polančec
Petar Glebov/Pixsell
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
18.12.2009.
u 19:15

Bivši potpredsjednik Vlade u Londonu dogovorio posao za Danka Končara, jednog od potencijalnih kupaca na međunarodnom natječaju za prodaju brodogradilišta.

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec susreo se nedavno u Londonu s Dankom Končarom, investitorom zainteresiranim za preuzimanje svih hrvatskih brodogradilišta. Ova informacija potvrđena je iz više izvora uz napomenu da je tema susreta bila privatizacija škverova.

Savjetnik konzorcija?
Polančec bi trebao preuzeti savjetodavnu funkciju u Končarovu konzorciju Hrvatska brodogradnja, odnosno pomoći pri sastavljaju ponuda za natječaj u drugom krugu. Potvrdu ove informacije od nekadašnjeg potpredsjednika za gospodarstvo danas nismo uspjeli dobiti, a Končarovi zastupnici u Hrvatskoj, iako su najprije tvrdili kako do sastanka Končar-Polančec nije moglo doći jer je Končar u Južnoafričkoj Republici, na kraju su izjavili da ništa ne mogu “potvrditi niti demantirati”, odnosno da “takvom informacijom ne raspolažu”.

Polančec više nema nikakva utjecaja na odluku kome će drživa i hoće li uopće kome prodati brodogradilišta i u tom je smislu njegov susret s potencijalnim investitorom sasvim legalan, međutim, kao potpredsjendik Vlade Polančec je raspolagao s brojnim “povlaštenim” informacijama vezano za stvarno stanje svakog pojedinog brodogradilišta, a do tih podataka, koje on može ponuditi Končaru, niti jedan drugi potencijalni investitor u škverove ne može doći.

- Svatko nakon političke funkcije ima pravo na razvoj privatne karijere pa tako i Damir Polančec. Ne vidim ništa sporno u tome da on Končaru, koji je zaista jedan od najozbiljnijih kupaca od samog početka, pomogne sastaviti ponudu - kazao je danas jedan od bliskih suradnika D. Polančeca iz Ministarstva gospodarstva.

Priče da Danko Končar kod Polančeca ima “poseban tretman” krenule su u vrijeme prije prvog kruga prodaje. Govorilo se čak i da je on Polančecov favorit. Polančec je to najoštrije demantirao, ali je naširoko hvalio rudarskog poduzetnika, čak je za jedne dnevne novine pokušao relativizirati njegovih osam godina u zatvoru zbog gospodarskog kriminala u vrijeme Jugoslavije.

Pohvale za Končara
– Danko Končar je poduzetnik koji želi ulagati u nešto što mnogi procjenjuju kao neperspektivno, a ja dijelim njegovo mišljenje da hrvatska brodogradnja ipak ima perspektivu. S obzirom na situaciju na globalnom tržištu i nužnost restrukturiranja brodogradnje kroz privatizaciju, Končar je za mene izuzetno važan i dat ću mu svu moguću podršku i logistiku kako bismo zajednički uspješno restrukturirali našu brodogradnju - izjavio je svojevremeno za Novi list tada potpredsjednik Vlade.

Komentara 110

MA
max221
19:31 18.12.2009.

On ujedino raspisuje natječaj i sastavlja ponudu za jednog ponuđača... Ajd svi znaju da je od početka navijao za končara, sad znamo i zašto...pa čovjek ga plaća

IB
Ivana Brkić Ćubela
19:31 18.12.2009.

nekako je on ubedjen u svoju nevinost pa se sprema za nove poduhvate A sta ako bude zavrsio u Lepoglavi !!!!???? Nema nista od Pira

OB
-obrisani-
23:42 18.12.2009.

Čak su i partizani davali alternativu,smrt strijeljanjem ili vješanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije