Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĐURO ĐAKOVIĆ

Sindikat metalaca: Ako Vlada hitno ne reagira spremni smo i na štrajk

Đuro Đaković
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
13.05.2014.
u 14:59

Sindikat metalaca u "Đuri Đakoviću" nezadovoljan je poslovnim rezultatima i načinom vođenja

- Nitko nema pravo uzimati kruh radnicima "Đure Đakovića" koji su strpljivo čuvali firmu i radili primajući niske plaće kako bi sačuvali ono što danas imamo. "Đuro Đaković" je hrvatski brand i s njim se ne može tako ponašati. U "Đuri Đakoviću" država ima 49 posto vlasništva, smanjuje se kapital i gubi vrijednost tvrtke. Hrvatska Vlada kontrolira i Upravu i Nadzorni odbor, a ništa ne poduzima. Gospodine ministre, na vama je, ili imajte ljude koji su stručni voditi ovu firmu i ovaj hrvatski brand, ili ih jednostavno mijenjajte. Sindikat nije zadovoljan, učinit će sve i reagirati na sve dopuštene načine koji nam stoje na raspolaganju da se najgore ne dogodi - kazao je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u nekadašnjem gigantu "Đuri Đakoviću" Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata.

Sindikat metalaca u "Đuri Đakoviću" nezadovoljan je poslovnim rezultatima i načinom vođenja Grupe "Đuro Đaković" od strane Uprave i Nadzornog odbora Holdinga.

- Mi ne možemo surađivati s upravom koja pravi gubitke, koja nema ugovorenih poslova, dolazimo u situaciju da je "Đaković" kod preuzimanja od tvrtke koja je bila stabilna i imala milijardu kuna ugovorenog posla postala tvrtka koja ima 600 milijuna kuna prihoda i bilježi gubitke. Za ovo je stanje kriva i Vlada, nije našla za shodno da u ovoj teškoj situaciji traži za "Đuru" poslove na trećim tržištima, maćehinski odnos Vlade prema "Đuri Đakoviću" mi više ne možemo tolerirati. Ako hrvatska Vlada hitno ne reagira i ne pronađe rješenja za metalnu i prerađivačku industriju u Slavonskom Brodu Sindikat metalaca Hrvatske pripremit će radnike za sve oblike sindikalnih akcija uključujući i štrajk - odlučni su sindikalni čelnici.

Na akcije koje poduzima Sindikata metalaca Hrvatske izrečene na današnjoj tiskovnoj konferenciji priopćenjem za medije oglasio se predsjednik Uprave "Đuro Đaković" Holdinga, Vladimir Kovačević u kojem kaže:

- Pravog razloga za prozivke i prijetnje sindikalnim mjerama u "Đuri Đakoviću" nema - plaće se isplaćuju na vrijeme, a iako već duže vrijeme u vagonskom i vojnom programu imamo bitno smanjene narudžbe, niti jedan radnik nije otpušten i niti jednog trenutka nisu dovedena u pitanje prava iz kolektivnog ugovora. Trenutno radimo na ugovaranju poslova za 2015. godinu, odnosno na tome da i u ovom dijelu Đuro Đaković Grupe opet bude više posla. U međuvremenu, Uprava je osigurala stabilan novčani tijek i isplate plaća su osigurane. U drugim dijelovima "Đure Đaković" Grupe - Elektromontu d.d., Proizvodnji opreme d.d. i Strojnoj obradi d.d., posla ima dovoljno, te se radi na ugovaranju poslova za sljedeću godinu. Fokus nam je na ispunjavanju rokova prema postojećim kupcima, a u tijeku su i pripremni radovi za instaliranje nove opreme koja će u proizvodnoj funkciji biti već od jeseni. Jasno je stoga da razlog za današnju press konferenciju nisu ni perspektiva ni prava radnika, koja očito nisu ugrožena. Razumijemo da je sindikalni predstavnik gospodin Štivić u kampanji za predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske, no s obzirom na iznesene činjenice tu će ambiciju teško ostvariti na račun Đure Đakovića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije