Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRI REZOVI

Sindikalisti oprezni zbog najave otkaza u Đuri Đakoviću

Đuro Đaković
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
27.09.2014.
u 07:15

Sindikati traže da se umjesto radnika otpuštaju nesposobni menadžeri. Uprava najavljuje da će otkaze dobivati i administracija i rukovodeći kadar. Tvrtka se okreće izvozu

Vlasnici i uprava Đure Đakovića odustali su od dugogodišnjeg spuštanja glave pred sindikatima i kupnje socijalnog mira te pokušavaju spasiti barem dio posrnulog brodskog i hrvatskog metalskog diva. Nadzorni odbor Holdinga prihvatio je strategiju poslovanja do 2020. i plan restrukturiranja koji je predložila uprava, a kojim se planira otpuštanje 200 od postojećih 1126 zaposlenih. Taj broj dodatno će se smanjiti tako što će elektromontažerska djelatnost sa svojih 117 radnika biti izdvojena u posebno društvo te u budućnosti ponuđena radnicima putem radničkog dioničarstva ili strateškom partneru. Cilj je doći na optimalnih 806 zaposlenih.

Pet godina do stabilnosti

Otkazima neće biti pogođeni samo radnici u proizvodnji, nego i administracija, rukovodeći kadar i menadžeri, a višak će biti zbrinut u skladu s kolektivnim ugovorom. U idućih mjesec dana radit će se individualna procjena svakog radnika, a broj kompanija unutar Grupe spajanjem će se smanjiti sa sedam na tri – ĐĐ Specijalna vozila, ĐĐ Industrijska rješenja i ĐĐ Energetika i infrastruktura.

– Došlo je vrijeme istine i gledanja u oči samima sebi. Šteta je što smo morali prvo doći do zida pa tek onda reagirati jer ovo se u Đakoviću trebalo dogoditi puno prije. U tom bi slučaju učinci promjena već danas bili vidljivi – rekao je predsjednik uprave Tomislav Mazal. Upozorivši na šokantnu činjenicu da je vlasnik slavonskobrodske tvrtke u proteklih 17 godina izgubio gotovo milijardu kuna (temeljni je kapital s milijardu kuna iz 1997. smanjen na današnjih 64 milijuna kuna), Mazal je istaknuo kako su bolni rezovi bili neminovni. Dodao je da po završetku procesa restrukturiranja očekuje rast potrebe za radnom snagom i nova zapošljavanja. Plan obuhvaća proizvodni i programski preustroj, financijsko restrukturiranje te optimizaciju organizacijske strukture. Organizacijska transformacija trebala bi tvrtku postaviti na stabilne temelje.

– Đaković ne može opstati na hrvatskom tržištu, mi se moramo orijentirati na izvoz. Cilj je da u idućih pet godina ova kompanija ponovno postane stabilna, profitabilna i financijski održiva – zaključuje Mazal.

Oprezni sindikalisti

Dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić, koji je dugo upozoravao kako bi nesposobnost uprave da ugovori veći broj poslova mogla rezultirati otpuštanjem radnika, jučer je s ostalim sindikalnim čelnicima bio na sastanku u Zagrebu te nije bio dostupan. Iz sindikata su poručili da će idući tjedan razgovarati s Đakovićevim radnicima. Neslužbeno doznajemo da su sindikalisti oprezni u izjavama i zbog najave uprave kako će se otkazi dobrim dijelom odnositi i na ljude u administraciji te menadžmentu, pa stoga prvo žele provjeriti koliko će radnika iz proizvodnje ostati bez posla.

Iz sindikata najavljuju da će se u utorak sastati s upravom te kako će tražiti da se ne otpušta nijedan radnik nego nesposobni menadžeri.

Komentara 1

CH
CH2710
11:37 27.09.2014.

Previše je i jednih i drugih, radnika i menađera, a bogami i sindikalaca koji uglavnom koće razvoj i ne dozvoljavaju nužno potrebno otpuštanje. Činjenica, koju se ne želi vidjeti, je da svi rade premalo, a očekuju masne plaće. Dakle, smanjiti broj zaposlenih, a oni koji ostanu će raditi više i rješeni problemi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije