Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Business Ope

Sezonu će produljiti gosti iz Azije

'CBO_PXL_unu_290711'
''
29.07.2011.
u 18:00

Istri trebaju ulaganja u postojeće hotele, deset igrališta za golf te projekt Brijuni rivijera, poručio je Ivan Jakovčić

Da bi se produljila turistička sezona u Istri koja, prema riječima istarskog župana Ivana Jakovčića, do 2020. godine može biti najjača turistička regija na Mediteranu, potrebno je promijeniti model razvoja i ponuditi nove kvalitetne, turističke proizvode zaključak je sudionika poslovnog foruma Croatia Business Open održanog jučer u Umagu u sklopu ATP turnira. Jakovčić poručuje da su Istri potrebna tri ključna projekta: ulaganje u postojeće hotele, koji su s tri napredovali do četiri zvjezdice, deset igrališta za golf te famozni projekt Brijuni rivijera, koji je ovih dana podigao buru jer ga Jakovčić kao pripadnik Kukuriku koalicije potpisuje s HDZ-ovom vladom.

Postojeći model ne valja

I predsjednik Ivo Josipović kaže da je ponosan na Istru koja odlično korespondira sa zahtjevima Europe, ali je nezadovoljan nedostatkom investicija u turizam općenito. No, dok se ministar Damir Bajs jučer pohvalio kako je Hrvatska 23. zemlja u svijetu po broju dolazaka gostiju, SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić ustvrdio je kako turistički sektor u Hrvatskoj nikada od Domovinskog rata nije poslovao s pozitivnim rezultatom! Po njemu je to ključni indikator da postojeći model razvoja turizma ne funkcionira i da se treba okrenuti onim gostima koji će naše hotele puniti i izvan udarnih, ljetnih mjeseci. Ministar Bajs priliku za privlačenje gostiju izvan sezone vidi na tržištima Kine, Indije i Japana jer to su gosti koji ne putuju radi plaže i sunca, nego u sklopu svojih europskih putovanja svraćaju i u Hrvatsku, i to u ožujku, travnju i svibnju. Bajs je također najavio da će 2012. biti početak novih investicija, ali i dodaje da je u posljednjih nekoliko godina u hrvatski turizam uloženo oko 30 mlrd. kuna.

Strukturni fondovi

Nove će investicije omogućiti novi Zakon o turističkom zemljištu koje je Vlada odlučila ne prodavati, nego dati u koncesiju. Ulaskom u EU, napomenuo je Bajs, otvara nam se mogućnost korištenja strukturnih fondova u godišnjem iznosu od 100 do 150 mil. eura godišnje. U korištenju tih fondova primjer bi nam trebala biti susjedna Slovenija, koja je najbolje od svih članica EU uspjela iskoristiti te fondove za razvoj turizma. Predsjednik uprave Zagrebačke banke Franjo Luković kaže da se susreće s paradoksom da je Istra s jedne strane vrlo perspektivna za ulaganja, a s druge strane, banka ima problema s niskoprofitabilnim klijentima i njihovim projektima koje Zaba smatra teško opravdanima za ulaganja.

Kad u Istri padne kiša, nastane egzodus turista, požalio se Luković. U razvoj turizma, po Lukoviću, potrebno je uključiti ne samo političare i velike korporacije nego i sve one koji od turizma žive poput vinara, uljara, ugostitelja...

Komentara 15

Avatar walterkomunistihrvatske
walterkomunistihrvatske
07:36 30.07.2011.

. ..U NAŠEM I.R.IRAN EXPLLOZIJA PLLINOVODA ŠTO OPSKRBLJUJE Tursku-ZBOG FOLLIRANJA FEDERACIJE BiH GLLEDE OBNOVE NOB-SPOMEN OBILJEŽJA NA VRACAMA(SARAJEVO)&Co. ..ILIJA YU\"RIŠIĆ&JOVAN DIVJAK(YUGO 45). ..

UK
Ugo Kajvez
08:56 30.07.2011.

GLE ČUDO !!!!!!!!! ............. sad više nije EU raj zemaljski u koji trčimo i lajemo na sav glas da su naj naj na svijetu nego trebamo pomoć da bi preživjeli od onih koji su manje valjani i po kojima se stalno pljuje ...........

OB
-obrisani-
10:21 31.07.2011.

Dolaze i sami Albanci : znate oni imaju plaće i po 1000 dollara,koja raskoš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije