Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikat turizma

Sezone dobre, a konobari... zarađuju 19% ispod prosjeka

konobar, piće (1)
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
13.03.2013.
u 15:30

Pregovori o povećanju plaća idu, pak, jako teško. U takvom je ozračju Sindikat turizma proslavio 110. godinu svoga postojanja.

U turizmu se, kad se izuzmu menadžeri i zbroje samo radničke plaće, zarađuje 19 posto lošije od hrvatskog prosjeka. Pregovori o povećanju plaća idu, pak, jako teško. U takvom je ozračju Sindikat turizma proslavio 110. godinu svoga postojanja. Naime, 26. listopada 1903. je , u gostionici \"K mirnoj kolibi\" , uz slogan \"Složni – bit ćemo možni\", osniva se \"Društvo hrvatskih konobara\". Nakon toga se konobari počinju organizirati u modernu radničku organizaciju – sindikat, te je polovinom rujna 1907. godine u Zagrebu zaključeno osnivanje \"bojovne radničke organizacije\" koja je obuhvatila ukupno kavansko-gostioničarsko osoblje. Na tom je sastanku postavljen i kamen temeljac organizacije današnjem Sindikatu turizma.

- Zaposlenima u turizmu danas uistinu nije bajno, štednja se uvijek provodi preko leđa malog čovjeka. Sve otežava i Vladin stav u koji se onda ogledaju i privatni poslodavci - kaže predsjednik Sindikata turizma Eduard Andrić. - Problem je i smjena ministra. Neće radi toga doći manje turista, ali bit će zastoja. Puno je vrijednih projekata koji su pokrenuti, a novi ministar ipak, htio ne htio, kreće ispočetka. Recimo, Imamo desetak neprivatiziranih turističkih tvrtki koje su u predstečaju oko kojih se treba angažirati. Stečaj definitivno nije rješenje. Također, institut stalnog sezonca ne funkcionira. Obavezuje se, naime, poslodavce da, nakon godine u kojoj će od države dobiti subvenciju za mirovinsko i zdravstveno stalnim sezoncima izvan sezone, dogodine njih 20 posto zaposleno na neodređeno - nabraja E. Andrić samo neke od problema koji ne trpe odlaganje. 

>> Najviše očekujemo od turizma, IT i prehrambene industrije

Komentara 1

IG
igorl
11:55 15.03.2013.

"U turizmu se, kad se izuzmu menadžeri i zbroje samo radničke plaće, zarađuje 19 posto lošije od hrvatskog prosjeka. " ------------------------------ Ucitelji / nastavnici zaradjuju i 25% manje od hrvatskog prosjeka, a jos su se morali skolovati skoro 20 godina,, polagati strucje ispite, drzavni ispit i sl. A prosjecan konobar je NKV radnik. Nisam siguran koliko bi to trebao zaradjivat? Ko ministar? I.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije