Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NHS ističe da nema govora o mogućnosti da potrošnja u prosincu bude na lanjskoj razini

Sever: Nemamo otkud trošiti za blagdane!

šoping
Boris Ščitar/PIXSELL
08.12.2009.
u 12:31

NHS ističe da nema govora o mogućnosti da potrošnja u prosincu bude na lanjskoj razini: 44.764 nezaposlenih više je nego lani, a neplaćenih obveza je više od 24 milijarde kuna.

S kojim se to građanima računa na povećanje potrošnje u prosincu?!, pita sindikalac Krešimir Sever ističući da je rujan donio 44.764 više nezaposlenih no lanjski rujan i da je ukupno neplaćanje obveza u Hrvatskoj premašilo 24 milijarde kuna.

– Bez obzira što nas pozivaju “trošite, trošite”, nepobitno je da je prihod u prosječnoj hrvatskoj obitelji takav da ne omogućava potrošnju kao prijašnjih godina. Plaće stagniraju i padaju, krediti su drastično poskupjeli i sve je manje raspoloživog novca, zato ne očekujemo pomamu u potrošnji. A sve projekcije govore da će biti još gore – kaže Sever. Graditeljstvo je grana koja ne samo prva strada u krizi, već se prva i diže iz krize, a takvih naznaka ni blizu.

Prosječna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj za studeni iznosi 6601,86 kuna, dok je prosječna plaća isplaćena u listopadu iznosila 5236 kuna. Nije to samo 31 kunu manje, već je realni obiteljski trošak znatno veći.

Nezavisni sindikat Hrvatske ostaje pri svojoj procjeni da će blagdanska potrošnja ove godine biti osjetno niža i iznositi nešto više od 10 milijardi kuna (oko 10,3 mlrd. ). Godinama je trend bio milijardu veći promet u prosincu od onog u prethodnoj godini, s tim da je prošle godine gotovo stagnirao na oko 12,2 milijarde.

Termin mogućeg prosvjeda pomaknut je na proljeće. Najavljivan za studeni, odgođen je zbog donošenja Zakona o radu i Socijalnog sporazuma, ali nije se odustalo, stanje u novčanicima kazuje da razloga za prosvjed itekako ima.

 

 

Komentara 1

DU
Deleted user
13:00 08.12.2009.

Ovaj placljivko je vec sam sebi svrha, godinama cmizdri, jedno te isto, da je sposoban na tom mjestu vec bi nesto i promjenio, nego da mu samo prisapnem, kaze mi poznanik koji radi u Konzumu da su u nedjelju imali prihod dvostruko veci nego do sada, kaze da su pali snogu, i jos nesto dosp. Sever u ovoj je godini povecana stednja gradjana za nekoliko milijadri kuna, e to su proizvele vase kolege novinari s katastroficarskim piskaranjem, sjecate li se kako su do konca devetog mjeseca isti ti novinari i vi kukali o katastrofalnoj turistickoj sezoni, u stvari vi i novinari ste katastrofa, da se odgovara za uzbunjivanje gradjana vecina bi bili u przunu,!!! ovako mozete raditi sto zelite samo da imate placu trostruko vecu od ostalih!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije