Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Sektor koji i u godinama krize bilježi rast - u EU zapošljava više od 20 milijuna ljudi

'Održivi razvoj Hrvatske nema alternative. To je naša budućnost', istaknuo je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović na radionici za studente održanoj u sklopu projekta Poslovnog dnevnika Hrvatska pamet Hrvatskoj.
16. travnja 2015. u 15:30 0 komentara 410 prikaza
Hrvatska pamet Hrvatskoj
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

U sklopu projekta Hrvatska pamet Hrvatskoj Poslovni dnevnik je u suradnji s partnerima organizirao treću radionicu za studente - Održiva Hrvatska.

"Istraživanja pokazuju da su zanimanja budućnosti vezana upravo za segment zaštite okoliša. Prema podacima Europske komisije više od 20 milijuna poslova u Europi već je povezano s okolišem, a taj sektor i u godinama krize bilježi rast. Zato je naše strateško opredjeljenje održivi razvoj Hrvatske temeljen na ekonomiji koja je zelena, niskougljična, prilagodljiva klimatskim promjenama te učinkovita u upotrebi resursa", poručio je studentima Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode.

Obraćajući se studentima, ministar je naglasio da je Europa kontinent najsiromašniji sirovinama, a rast nije moguć bez sirovina i energije stoga je nužno omogućiti gospodarski rast koji će se temeljiti na održivom korištenju prirodnih resursa i vrijednih sirovina, cirkularnoj ekonomiji. Kako kaže Zmajlović, primjena temeljnih načela cirkularne ekonomije osigurava čist i zdrav okoliš, veću kvalitetu života građana i čini dobro za gospodarstvo.

Područje energetske učinkovitosti ima veliki potencijal za rast i razvoj te otvaranje novih radnih mjesta za visokoobrazovane i to kroz kroz razvoj modernih tehnologija i inovacije.

"Održivi razvoj Hrvatske nema alternative. To je naša budućnost. To je i vaša budućnost. Upravo vas, mladih stručnjaka, kojima se otvara prilika da iskoristite svoja znanja i vještine u brojnim sektorima čiji razvoj omogućavamo“ , zaključio je ministar Zmajlović.

Prezentacijom Svena Müllera, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost studentima se željela približiti energetska učinkovitost koja predstavlja temelj održivog energetskog razvoja te ih se zainteresirati i pokazati im primjere dobre prakse iz područja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Studentima je prikazana energetska slika svijeta i Hrvatske koja govori o neravnomjernoj potrošnji energije po stanovniku.

"Vi kao studenti morate znati spoznati važnost projekata energetske učinkovitosti za vašu i našu budućnost", istaknuo je Müller.

Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničkog fakulteta Varaždin održala je prezentaciju Zaštita okoliša na fakultetu i u praksi  u kojoj je studentima govorila o zaštiti okoliša koja je temelj održivog razvoja. Radionicu je zaključio Igor Vrečko, profesor Veleučilišta Baltazar prezentacijom Dobra i cjelovita priprema projekta - Uvjet za uspješnu izvedbu projekta  u kojoj je studentima objasnio kako su prilikom pisanja projekata sve faze važne i kako je priprema ključ kvalitetnih projekata.

>> Evo jednostavnog načina zarade do 105 000 kuna!

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.