Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Sektor koji i u godinama krize bilježi rast - u EU zapošljava više od 20 milijuna ljudi

'Održivi razvoj Hrvatske nema alternative. To je naša budućnost', istaknuo je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović na radionici za studente održanoj u sklopu projekta Poslovnog dnevnika Hrvatska pamet Hrvatskoj.
16. travnja 2015. u 15:30 0 komentara 401 prikaza
Hrvatska pamet Hrvatskoj
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

U sklopu projekta Hrvatska pamet Hrvatskoj Poslovni dnevnik je u suradnji s partnerima organizirao treću radionicu za studente - Održiva Hrvatska.

"Istraživanja pokazuju da su zanimanja budućnosti vezana upravo za segment zaštite okoliša. Prema podacima Europske komisije više od 20 milijuna poslova u Europi već je povezano s okolišem, a taj sektor i u godinama krize bilježi rast. Zato je naše strateško opredjeljenje održivi razvoj Hrvatske temeljen na ekonomiji koja je zelena, niskougljična, prilagodljiva klimatskim promjenama te učinkovita u upotrebi resursa", poručio je studentima Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode.

Obraćajući se studentima, ministar je naglasio da je Europa kontinent najsiromašniji sirovinama, a rast nije moguć bez sirovina i energije stoga je nužno omogućiti gospodarski rast koji će se temeljiti na održivom korištenju prirodnih resursa i vrijednih sirovina, cirkularnoj ekonomiji. Kako kaže Zmajlović, primjena temeljnih načela cirkularne ekonomije osigurava čist i zdrav okoliš, veću kvalitetu života građana i čini dobro za gospodarstvo.

Područje energetske učinkovitosti ima veliki potencijal za rast i razvoj te otvaranje novih radnih mjesta za visokoobrazovane i to kroz kroz razvoj modernih tehnologija i inovacije.

"Održivi razvoj Hrvatske nema alternative. To je naša budućnost. To je i vaša budućnost. Upravo vas, mladih stručnjaka, kojima se otvara prilika da iskoristite svoja znanja i vještine u brojnim sektorima čiji razvoj omogućavamo“ , zaključio je ministar Zmajlović.

Prezentacijom Svena Müllera, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost studentima se željela približiti energetska učinkovitost koja predstavlja temelj održivog energetskog razvoja te ih se zainteresirati i pokazati im primjere dobre prakse iz područja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Studentima je prikazana energetska slika svijeta i Hrvatske koja govori o neravnomjernoj potrošnji energije po stanovniku.

"Vi kao studenti morate znati spoznati važnost projekata energetske učinkovitosti za vašu i našu budućnost", istaknuo je Müller.

Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničkog fakulteta Varaždin održala je prezentaciju Zaštita okoliša na fakultetu i u praksi  u kojoj je studentima govorila o zaštiti okoliša koja je temelj održivog razvoja. Radionicu je zaključio Igor Vrečko, profesor Veleučilišta Baltazar prezentacijom Dobra i cjelovita priprema projekta - Uvjet za uspješnu izvedbu projekta  u kojoj je studentima objasnio kako su prilikom pisanja projekata sve faze važne i kako je priprema ključ kvalitetnih projekata.

>> Evo jednostavnog načina zarade do 105 000 kuna!

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.