Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan poduzetnika

Šef HUP-a žestoko na Vladu: Nismo problem nego rješenje

ivan ergović,dani poslodavaca,ivo josipović,zoran milanović (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/8
16.05.2012.
u 12:20

Ergović se ljuti na antipoduzetničku klimu i porezni zid srama te traži \"simetriju odgovornosti\"

Dan poduzetnika, najveći poslovni događaj sezone, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Ergović iskoristio je za žestok napad na Vladu. Poručio je prisutnim ministrima da nije prihvatljivo zbog populizma stvarati neutemeljeno loš odnos prema poduzetnicima.

– Nismo problem nego rješenje, mijenjajte stav prema poduzetnicima – rekao je Ergović. Ergović, čije su tvrtke u problemima, najviše se ljuti na antipoduzetničku klimu i porezni zid srama. Zato traži "simetriju odgovornosti".

– Ako stavljate na stup srama poduzetnike, stavite i gradonačelnike i ministre koji odlukama povećavaju troškove poslovanja do granice neizdrživosti – poručio je Ergović koji u javnom sektoru vidi korupciju, neznanje i neodgovornost prema privatnom dijelu gospodarstva.

Milanović: Kamen će se kopati na Braču jer ga tamo ima

A premijer Zoran Milanović nakon direktnog napada ublažio je retoriku, kazavši da je kao političar u državi koja najviše mrzi političare teško govoriti o antipoduzetničkoj klimi. Kao političar koji sebe doživljava kao političkog poduzetnika, Milanović tvrdi da i te kako može osjetiti što znači preuzeti rizik te da shvaća da bez duga poduzetništva nema micanja s mrtve točke. Ipak, moraju postojati neka pravila i red, kaže Milanović, a u tome će Vlada biti principijelna.

– Postoji jak pritisak sindikata da se stečena prava zadržavaju, ali ako ovako nastavimo, nećemo imati ni za plaće – kazao je Milanović. Zato je premijer ponovio da će racionalno i hladno razgovarati o kolektivnim ugovorima u državnim i javnim službama, ali da će voditi računa da se vrhunski kadar zbog niskih plaća ne bi odselio iz države, misleći na liječnike.

Premijer je i ovom prilikom komentirao slučaj Jadrankamena:

– Kamen se neće kopati na Trešnjevci nego na Braču jer ga tamo ima.

Predsjednik Ivo Josipović poručio je da je neodrživa teza po kojoj se svaki neuspjeh poduzetnika tretira kao kriminal.

Na javni sektor trošimo manje nego razvijene zemlje EU

– Poduzetništvo se inkriminira, među poduzetnicima ima kukolja koji ozbiljno krši prava radnika, ali većina ih želi stvoriti nešto novo – kazao je Josipović koji poziva da se na poduzetnike ne gleda kao na babaroge i krvopije. S druge strane, Josipović ne vidi preveliku ulog države u bruto državnom proizvodu, pa tvrdi da Hrvatska troši samo 20 posto BDP-a na javni sektor, dok oko 15 razvijenih zemalja Europske unije na istu namjenu troši i do 29 posto BDP-a.

Poslodavci su predstavili anketu koju su radili o percepciji poduzetnika u javnosti: 44,6 posto Hrvata ima negativan stav prema poduzetnicima, a više od 80 posto njih slaže se da postoji antipoduzetnička klima. Ipak, za antipoduzetničku klimu krive državu i sudove, a kad bi mogli birati, najradije bi se zaposlili u državnom poduzeću ili javnoj upravi.

Komentara 43

BU
BubyZG
12:49 16.05.2012.

Postoji jak pritisak sindikata da se stečena prava zadržavaju, ali ako ovako nastavimo nećemo imati niti za plaće - kazao je Milanović. Slažem se da je u krizi teško ( nemoguće ) nastaviti istim putem. Ali ... Postoji jak pritisakak da se cijene svega i svačega dižu ( kada bi se barem poštovala prethodna izjava, parafraziram, da se stečene cijene zadržavaju ). Postoji jak pritisak banaka da se stečeni krediti muzu i preko granica izdžrivosti. Postoji jak pritisak države da se sve živo oporezuje. Pa gdje je tu pravednost i ravnopravnost za malog čovjeka ? Gdje je tu situacija da ćemo u krizi svi pomalo ( ili puno ) stegnuti remen ? Ravnopravnost ... ha, ha, ha ....

KV
kvakva
12:49 16.05.2012.

Najbolje bi bilo, da Vlada kadrovira posvuda i da postavlja svoje direktore i u privatna poduzeća. Samo Sabor treba donijeti odgovarajući zakon...

DU
Deleted user
13:55 16.05.2012.

Žestoko na Vladu? Naravno kad Vlada nije pregledala poslovanje firmi gosp. Ergovića! Radnicima Bilokalnik-Drva nije isplatio plaće, naravno i doprinose, a da je direktno odgovoran za propast firme to nitko da spomene! Njegov stručni menadžment je upropastio nekad uglednu firmu,u, a da o pogrešnim poslovnim potezima i ne govorimo. Jadni su nam Poslodavci sa Ergovićem na čelu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije