Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJNJI IZLAZ

Schäuble predlaže povlačenje iz eurozone

Schaeuble,jpg
Reuters/PIXSELL
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
12.03.2010.
u 15:12

Dok EU priprema 55 milijarda eura za pomoć Grčkoj, Merkel, Sarkozy, Juncker i Papandreou u pismu Barrosu i Zapateru zahtijevaju takav nadzor trgovine novčarskim derivativima koji bi de facto onemogućio špekulacije.

”Ne uspije li neka zemlja članica eurozone dovesti u red svoj proračun ili vratiti svoju konkurentnost, trebala bi napustiti Europsku monetarnu uniju”, tj. odbaciti zajedničku valutu euro, “dok bi i dalje mogla ostati članicom Europske unije”. Prijedlog je to njemačkoga ministra novčarstva Wolfganga Schäublea, koji je to objavio u kolumni u petak u Financial Timesu.

Izlazak iz eurozone Schäuble navodi kao “krajnji izlaz”, a zapravo se zalaže za uspostavu Europskoga monetarnog fonda, koji bi, po uzoru na Međunarodni monetarni fond, izvlačio zemlje članice EU iz gliba poput grčkoga. EU, naime, trenutačno može računati samo na dobru volju zemalja članica da se novčarski razumno ponašaju jer nema ustroje kojima bi ih se na to moglo prisiliti. EMF bi, međutim, predlaže Schäuble, zemlji prekršiteljici mogao uskratiti pravo glasa te joj onemogućiti korištenje kohezijskih fondova EU.

Za Grčku se, u međuvremenu, priprema novčarski paket koji bi spriječio njezin bankrot. Poslovni portal Eurointelligence doznaje da taj paket neće težiti 25 milijarda eura do kraja godine, kako se do sada nagađalo, nego tvrdi da su se Berlin i Pariz dogovorili o čak 55 milijarda, od kojih bi 20 dala Njemačka, a 10 Francuska. Ostale zemlje članice, osim onih koje su i same u glibu, morale bi pridonijeti sukladno svojemu udjelu u Europskoj središnjoj banci.

Otvoreno je pitanje na koji bi se način Grčkoj taj novac stavio na raspolaganje. Njemačka predlaže da polovicu iznosa predstavljaju jamstva, a da se za drugu polovicu otkupe grčke državne obveznice. Pomoć bi zajedno usklađivali ECB i njemačka savezna vlada.

U međuvremenu su u petak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso i premijer trenutačno predsjedajuće Španjolske Jose Luis Rodriguez Zapatero dobili pismo koje su potpisali grčki premijer Giorgos Papandreou, njemačka savezna kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i luksemburški premijer, ministar novčarstva i predsjednik eurozone Jean Claude Juncker. Oni zahtijevaju da EK “hitno istraži ulogu i utjecaj špekulacija povezanih s trgovanjem novčarskim derivatima poput zamjena kreditnih zadanosti (CDS) kada je riječ o državnim obveznicama europskih zemalja”. Pokaže li se da je pri tome bilo zloporaba, potpisnici zahtijevaju brzo prihvaćanje “odgovarajućih mjera pa i zakonodavstva”. Iako ne govore o zabrani špekulacija, oni traže da regulatori dobiju podroban uvid u sve transakcije derivatima, čime bi ih se de facto onemogućilo. 

- Špekuliranje je terorizam! – ustvrdio je Papandreou naglasivši da je “grčka kriza uključila alarm i međunarodna zajednica sada mora djelovati”. 

Ključne riječi

Komentara 9

JA
jankoprekobrda
19:27 12.03.2010.

Hrvatska je po glavi stanovnika zaduzenija od Grcke, zivio ZNA SE HDZ

VU
vucko
21:25 12.03.2010.

Jankoprekobrda- ogavno lazes. Grcka se je prezaduzila sa 112,5 % svog BDP-a ili 300 miliardi € a Hrvatska je zaduzena sa 95 % BDP-a ili 45 miliardi €. I ti spadas u onu vrstu lazljivaca koji bi najradije da Hrvatskaska ne postoji. Prosjecn placa u Grckoj je 700 € a u Hrvatskoj 5.340 kuna ili 738 €. Mi imamo sansu da se izvucemo iz krize,cak i sa vlastitim sredstvima a Grcka samo uz pomoc EU.Grcka moze dobiti financijsku pomoc od EU,samo ako snizi place do 25 % i dopusti kontrolu EU.Do konca ove godine moraju ustediti najmanje 5 miliardi € uz rast nezaposlenosti i povecanjem poreza. Zato su sada demonstracije na redu,a turizam je u opasnosti .

Avatar sebastian
sebastian
15:40 12.03.2010.

Dosad se je Hrvatska vlada nadala da ce EU namiriti dugove Hrvatske,zato nisu nista poduzimali da se privreda i radna mjesta stvaraju, viditi cemo sta ce buducnost donijeti, jos uvijek podkraduju narod !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije