Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodne investicije

Saudijski princ izašao iz pritvora i uložio 267 mil. dolara u Deezer

princ Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz al-Saud
Foto: Igor Kralj/Pixsell
07.08.2018.
u 18:22

Francuski streaming servis Deezer ima 14 milijuna aktivnih korisnika na 180 tržišta te više od 50 milijuna pjesama u svojoj ponudi

Alwaleed bin Talal, princ iz Saudijske Arabije, milijarder i poznati svjetski biznismen koji je prije četiri godine bio i u posjetu Hrvatskoj, ponovno je u formi i ulaže novac u nove međunarodne poslovne prilike.

Sada je objavio novu investiciju, i to u francuski streaming servis Deezer vrijednu 267 milijuna američkih dolara. To je njegova prva strana investicija nakon što je pušten iz kućnog pritvora u kojem je završio u sklopu vladine borbe protiv korupcije, odnosno plana saudijskog prijestolonasljednika princa Mohammeda bin Salmana da reformira zemlju i konsolidira svoju vlast.

U toj opsežnoj akciji uhićeni su deseci poslovnih moćnika, a među njima je bilo 11 prinčeva.

Princ Alwaleed bin Talal na slobodi je od siječnja, i to nakon tri mjeseca kućnog pritvora koji je proveo u rijadskom hotelu Ritz-Carlton.

Pritvor u Ritz-Carltonu

Ovaj najbogatiji čovjek Saudijske Arabije i 61. na Forbesovoj listi bogataša tamo je završio uz ostale saudijske milijardere i prinčeve te biznismene. Uz njega je u siječnju na slobodu pušteno još 90 ljudi nakon što su oslobođeni optužbi, dok su drugi slobodu platili nov- cem, nekretninama ili drugom imovinom. Vlasti su neke i zadržale te će im se i suditi. Kako su prenijeli mediji, saudijske vlasti nadale su se tako prikupiti gotovo 100 milijardi dolara i popuniti državnu blagajnu koja je bila opustošena niskom cijenom nafte i visokim troškovima rata u Jemenu.

Je li se princ Alwaleed bin Talal nagodio i koji su uvjeti njegova puštanja iz pritvora, ne zna se, no njegova pozicija, piše Bloomberg, sada je potpuno čista – bez grijeha, krivnje i ikakvih uvjeta. On tvrdi da je nevin i da je njegovo pritvaranje bilo rezultat nesporazuma.

A nedavno je na Twitteru objavio i fotografiju s prijestolonasljednikom, na kojoj poziraju zagrljeni, kao dokaz dobrih odnosa.

U međuvremenu je investirao i u lokalni nogometni klub.

Princ Alwaleed većinski je vlasnik kompanije Kingdom Holding koja je izlistana na burzi u Tadawulu, usto ima i većinsku kontrolu nad medijskom kompanijom Rotana Group, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 16,8 milijardi dolara.

Šetnja Makarskom i oružje

Princ je poznat kao veliki investitor te izravno ili neizravno putem svojih kompanija i grupacija posjeduje udjele u Twitteru, Citigroupu, Lyftu te u hotelskom lancu Four Seasons.

Kada se radi o Deezeru, princ je u zamjenu za nove udjele u toj francuskoj kompaniji glavnom konkurentu dao ekskluzivna prava na audio i videosadržaj u vlasništvu Rotane.

“U partnerstvu s Deezerom proširit ćemo doseg i distribuciju na nova tržišta poput Bliskog istoka, sjeverne Afrike i druge regije diljem svijeta”, stoji u priopćenju Kingdom Holdinga. Prema tvrdnjama Deezera, taj servis ima 14 milijuna aktivnih korisnika na 180 tržišta te više od 50 milijuna pjesama u svojoj ponudi. Inače, princ Alwaleed bin Talal bio je u neslužbenom posjetu Hrvatskoj 2014., tada ga je bivši predsjednik Ivom Josipović ugostio na ručku u Makarskoj. Jedna od konkretnijih tema bio je i izvoz hrvatske vojne opreme koja jednim dijelom ide i u Saudijsku Arabiju.

Veliki povratak Višnje Pevec: 'Glazba je hrana za dušu'

princ Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz al-Saud
1/6

 

Ključne riječi

Komentara 3

GV
golub Vaso
23:28 07.08.2018.

financijeri terorizma

Avatar PravaHrvatina
PravaHrvatina
19:47 07.08.2018.

Alwaleed bin Talal, princ iz Saudijske Arabije je za vrijeme posjeta našoj zemlji skužil da imamo Hrvatsku i niš više nije bio za ulaganje u naš balkanski domoljubni pašaluk spreman.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije