Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Agrokor - stvarno stanje

'Pojavite se na sastanku ili nakon Uskrsa ne dolazite na posao'

Iz Agrokora odbacuju tvrdnje o nezadovoljstvu dijela direktora uputama da knjiže jamstva veća od 19 milijardi eura
30. ožujka 2018. u 19:12 51 komentara 6889 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kako se primiče 10. travnja, rok u kojem bi vjerovnici Agrokora trebali potpisati načelni sporazum o nagodbi, među akterima raste napetost. Tako je današnji sastanak na koji je izvanredni povjerenik Fabris Peruško sazvao direktore svih kompanija koncerna izazvao pravu pomutnju u medijskom prostoru. Neki su mediji objavili da je dio direktora nezadovoljan zbog sugestije ugledne konzultantske tvrtke da u bilance za 2017. uvrste više od 19 milijardi eura jamstava te da obračunaju zatezne kamate na svoja dugovanja, “bez obzira na to što će se o dugovanjima, pa i kamatama, tek pregovarati u procesu postizanja nagodbe”. Rezultat takvog pristupa mogle bi biti bilance koje će tvrtke prikazati u puno lošijem stanju i otvoriti put stvaranju novih tvrtki-blizanaca na koje bi se prenijelo poslovanje, tvrdilo se u dijelu medijskih izvještaja.

Agrokor Tele2 povukao 4,5 milijuna kuna tražbine od Tiska

Autentičan mail

Iz Agrokora, međutim, uzvraćaju da ta priča ne drži vodu. Kažu da je tema sastanka bio isključivo načelni sporazum vjerovnika, dok se knjiženje jamstava nije spominjalo niti je sporno. Jednako tako odbacuju informacije da je tzv. Entity Priority Model (EPM, model po kojem se namiruju tražbine vjerovnika po pojedinim kompanijama) predvidio revidiranje svih jamstava tako da će kompanije jamčiti samo do iznosa kredita koji su primile.

– To se odnosi isključivo na kredite dane kroz roll-up, nakon otvaranja izvanredne uprave. Jamstva koja su dana prije nemoguće je revidirati, u pristupu tim jamstvima ništa se nije mijenjalo i o njihovu se knjiženju danas uopće nije razgovaralo – kažu u Agrokoru. Jednako reagiraju i na tumačenja o pokušaju umanjivanja vrijednosti pojedinih kompanija. Podsjećaju da su sve te tvrtke postale insolventne od dana otvaranja izvanredne uprave jer su im tada sva jamstva došla na naplatu pa se ne može govoriti o bilo kakvom knjigovodstvenom umanjenju vrijednosti. Isto vrijedi i kada je riječ o kamatama. Od dana dospijeća dugova vjerovnik može upisati kamatu i ona se jednostavno mora knjižiti.

‘Nezadovoljnici iz Agrama’

U Agrokoru potvrđuju autentičnost maila koji je Peruško poslao direktorima, a u kojem kaže da oni koji se ne odazovu sastanku “poslije Uskrsa ne moraju ni dolaziti na posao”. Kažu, međutim, da je taj mail poslan kako bi svima bilo jasno da je sastanak ključan i da mu se mora nazočiti, bez obzira na to što je Veliki petak, jer su direktori morali dobiti sve relevantne informacije kako bi kvalitetno mogli odgovarati na pitanja vjerovnika uoči potpisivanja načelnog sporazuma o nagodbi.

U Agrokoru su uvjereni da iza medijskih konstrukcija stoje nezadovoljni dioničari vezani uz koncern Agram, koji je nakon povratka Sberbanka u pregovore shvatio da je sada veća vjerojatnost da se nagodba postigne i održi. S obzirom na to da su vlasnici dionica zadnji u naplatnom redu, ispada da je Agramovo upisivanje u kapital umjesto prijave tražbine bila kriva procjena.

Ivica Todorić TODORIĆ OPTUŽUJE 'Sada je jasno, Dalić i 'ekipa' napravili zakon koji im je osigurao privatni deal' Anvar Azimov Borislav Ristić Rusi neće odgovoriti oštrije jer su ovdje ulagali Zaoštravanje odnosa Protjerivanje diplomata u nezgodnom trenutku za Agrokor

Feljton Kako je pao Agrokor od utorka u 
Večernjem listu

Kakvo je zaista bilo stanje u Agrokoru u prvom kvartalu prošle godine te kakav će biti rasplet dosad nezabilježene krize u povijesti domaćeg korporativnog sektora, doznajte u feljtonu koji ćemo objavljivati radnim danima od 3. do 9. travnja. U feljtonu donosimo niz nepoznatih detalja koji do kraja rasvjetljavaju situaciju, aktere i uzroke posrnuća najveće Hrvatske kompanije.

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • ICCO:

  Svaka čast Perušuku sto je prvi puta u povijesti Agrokora dao radnicima slobodan Uskrsni ponedjeljak !!! A to u pomahnitalom ludilu za profit, gdje su sve brane moralnog porušene, ipak je mali korak u bolje sutra.

 • Matovilac3:

  Ja bih uhvati Todoriča i izcjedio ga.Da vidite kako cure milijarde.

 • Avatar comparator
  comparator:

  Jel ja to dobro vidim devetnaest milijardi eura ? Ne ne mogu vjerovati da takvi dugovi mogu proći nezapaženi poreznoj upravi i ugroziti cijelu Hrvatsku ,a da to nije imalo blagoslov politike ! S kime su se to dijelili ti ... prikaži još! dugovi koje plačaju građani ?