Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Toronto

Sastanak G-20 : Njemačka štednja protiv Obamine potrošnje

Obama Merkel
AFP
25.06.2010.
u 18:00

Njemačka kancelarka odbacuje sve Obamine prigovore kako štednjom ugrožava gospodarski oporavak

Sastanak na vrhu država članica G-20 koji je danas započeo u Torontu prema svim najavama obilježit će sukob gospodarskih strategija na čijem su čelu s jedne strane poziv na potrošnju američkog predsjednika Baracka Obame i njemački model oporavka putem štednje kancelarke Angele Merkel.

Štednja ili potrošnja

- Potpuno je netočna tvrdnja da njemački model oporavka putem štednje ugrožava sve ostale, jer najveće europsko gospodarstvo pokazuje znakove oporavka, a i zaposlenost raste, rekla je Merkel u razgovoru za Wall Street Journal odgovarajući na Obamine kritike kako proračunskom štednjom ugrožava i onako slab gospodarski oporavak.Američki je predsjednik u svojoj poruci između ostalog naglasio kako bi zbog mjera štednje i fisklane konsolidacije u probleme mogle doći i države poput Grčke, Španjolske ili Portugala čija gospodarstva uvelike ovise o njemačkom gospodarstvu, a najavljene mjere štednje neće im donijeti očekivani poticaj. Ulje na vatru dodatno je dolio George Soros koji je izjavio kako njemačka politika proračunske štednje uključuje rizik propasti europskog projekta, a ne može se isključiti ni slom eura.

Podrška Njemačkoj

Za razliku od SAD-a koje smatraju da bi se trebala povećati potrošnja Nijemaca kako bi time pomogli drugim zemljama u krizi, podrška mjerama štednje stigla je sa samog vrha Europske unije pismom koje su sudionicima sastanka G-20 poslali Jose Manuel Barroso i Herman von Rompuye u kojem navode kako globalni oporavak teče bolje od očekivano i kako najkasnije s početkom 2011. godine treba početi s konsolidacijama proračuna.Stopama Berlina krenuo je i London na čelu s novim premijerom Cameronom čija je vlada predstavila niz mjera koje predviđaju najopsežnije rezanje proračunskog manjka i jačanje štednje u proteklih nekoliko desetljeća čime nastoje sačuvati važeći kreditni rejting ,a ne zagušiti istovremeno oporavak gospodarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije