Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Šantić: Zbog Grčke bismo mogli teže pristupiti eurozoni

Nakon što je njihovim obveznicama dodijeljen status "smeća", u EU je proglašena uzbuna jer bi Grci za sobom u ponor mogli povući Portugal, Španjolsku i Italiju.
28. travnja 2010. u 19:00 9 komentara 3 prikaza
'Demonstrators shout slogans against government\'s austerity measures during a protest outside the Greek Parliament in Athens on April 27, 2010. Greece\'s central bank warned the country\'s wilting ec
Foto: 'ARIS MESSINIS'

Regulator grčkog tržišta kapitala jučer je zabranio "short-selling", tj. svojevrsnu rasprodaju svih grčkih dionica zbog pada od devet posto bankarskih dionica. Ta zabrana, ali i oštar pad cijena dionica na svjetskim financijskim tržištima, pokrenula je odluka agencije Standard&Poor's da smanji rejting grčkih državnih obveznica za tri stupnja, na bezvrijedan, odnosno "junk" status BB+/B.

Nismo članica eurozone

Prinosi na dvogodišnje grčke državne obveznice poskočili su iznad 22 posto, dok su premije na desetogodišnje državne obveznice bile više od devet postotnih bodova iznad onih za referentne njemačke dužničke papire. Ako MMF i zemlje eurozone brzo ne donesu odluku o paketu pomoći posrnuloj Grčkoj, tržišta bi mogla sve više padati. Postavlja se pitanje hoće li se svi problemi Grčke odraziti i na Hrvatsku.

– Smanjenje kreditnog rejtinga Grčkoj na razinu takozvanog "junk" statusa neće previše utjecati na naš kreditni rejting, niti na buduće hrvatsko izdavanje obveznica – smatra nezavisni ekonomski analitičar Damir Novotny – prije svega zato što nismo članica EU, niti eurozone... Dodaje kako Hrvatska ima vlastite rizike koji su već procijenjeni i na osnovi kojih se određuje i procjenjuje kreditni rejting te kako za naše zaduživanje, koje će iznositi između dvije i tri milijarde eura, ne bi trebalo biti problema. Grčka, Portugal i Španjolska imale su relativno jeftin pristup kapitalu, zaduživale su se bez jasne vizije vraćanja i sada snose posljedice, kaže.

 Oštri uvjeti pristupanja

Analitičar Zdeslav Šantić smatra s druge strane da bi Hrvatska kao i zemlje u regiji mogla imati problema s cijenom i uvjetima kod zaduživanja, no Vlada bi mogla osnažiti poziciju rebalansom proračuna s konkretnim mjerama oporavka.

– Dugoročno bi se grčka situacija mogla odraziti na Hrvatsku kroz pooštrene uvjete pristupanja eurozoni kad postanemo članica EU – smatra Šantić. Trenutačna situacija razlog je više za osnivanje neke institucije koja bi nadgledala financijske procese, poput Europskog monetarnog fonda ili slično.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Bugrer:

    baton, kojim ti to jezikom govoriš? Liči mi na nekakvu mješavinu jezika... Daj piši na jeziku koji znaš, da te možemo razumijeti.

  • Ugo Kajvez:

    Ovo na slici čeka hrvate i hrvatsku ............

  • Bugrer:

    baton, hajde molim te napiši to što si napisao u prvom postu na Engleskom, Njemačkom ili Francuskom.