Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski interesi

Sankcije nametnute Iranu izuzimaju BP-ov projekt

platforma
AFP/PIXSELL
23.01.2012.
u 12:07

Plin koji BP crpi u Kaspijskom moru, projekt Shah Deniz, vrijedan je 20 milijardi dolara, a bitan je zbog europske neovisnosti od Rusije koja je najveći dobavljač plina za taj dio svijeta.

Embargo na uvoz nafte iz Irana koji su EU i SAD odlučili nametnuti Iranu izuzima britansku kompaniju BP, izvještava WSJ.

Plin koji BP crpi u Kaspijskom moru, projekt Shah Deniz, vrijedan je 20 milijardi dolara, a bitan je zbog europske neovisnosti od Rusije koja je najveći dobavljač plina za taj dio svijeta.

– Postoji dogovor u Senatu da sankcije nametnu maksimalni ekonomski pritisak na Iran, ali i da u isto vrijeme ne dopuštaju Rusiji da drži istočnu Europu za taoca kad je riječ o opskrbi energijom – rekao je neimenovani američki član Kongresa. Naime, pokušavaju se uvesti sankcije kojima se neće oštetiti europska ekonomija.

Ključne riječi

Komentara 5

UK
Ugo Kajvez
14:51 23.01.2012.

Nadam se da iranci stjeraju BP van i daju kinezima taj projekt ..............

Avatar BAS-TEK
BAS-TEK
13:10 23.01.2012.

Koje su to cake lol !!! Iran bi trebao sve prusmejriti prema KINI a nek si EU pik !!!

UK
Ugo Kajvez
14:50 23.01.2012.

Pazite ovo, EU nameće sankcije iranu i stradavaju članice EU-a koje uvoze naftu i plin iz irana - moraju pod hitno nači druge dobavljače, a u krizi su - mahom male, nerazvijene i južne članice ..... a velike i bogatee članice (njihove multi-nac. kompanije) su ................ izuzete ............. od embargo-a !!?? ............. znači slabiji i manji plačaju a bogati \"business as usual\" ................. vrhunsko vrhunsko licemjerje - s druge strane vrhunska naivnosti ostaih glupih članica EU-a ........... . To i nas sada čeka !! ............................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije