Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Samobor i Zabok približit će Zagrebu za 135 milijuna eura

Većinu novca za projekte iz zagrebačkoga prstena, među kojima su i Koprivnica i Sisak, planiraju namaknuti iz fondova Europske unije.
22. siječnja 2013. u 14:01 2 komentara 5 prikaza
Hrvatske zeljeznice
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Iduće tri godine bit će ključne za obnovu zagrebačkoga željezničkog prstena, piše Poslovni dnevnik.

Samo u dva kapitalna projekta uložit će se 135 milijuna eura, u gradnju pruge do Samobora i elektrifikaciju i modernizaciju pruge do Zaboka.

Većina tog novca namaknut će se od Europske unije, a osnovni je cilj povećati putnički promet u Zagrebu i oko Zagreba.

No, to je tek manji dio projekata na koje računaju u HŽ Infrastrukturi, koja ima veliki plan glavnom gradu Hrvatske približiti ne samo Samobor i Zabok nego i Koprivnicu te u konačnici i Sisak.

"Osim Samobora, plan je elektrificirati i modernizirati dionicu Zaprešić – Zabok. Riječ je o dionici dužine približno 24 km, koja prolazi kroz dvije županije. Postojeća željeznička pruga je neelektrificirana i njezino tehničko stanje ne zadovoljava. U sklopu modernizacije te dionice planira se elektrifikacija pruge, dok rekonstrukcija obuhvaća i sve kolodvore i sva stajališta. Ugrađivat će se i sigurnosna oprema, a osigurat će se i željezničko-cestovni prijelazi. Sve to stajat će oko 70 milijuna eura", kazao je za list Darko Peričić, direktor HŽ Infrastrukture.

Detalje doznajte ovdje: Željeznicom će Samobor i Zabok približiti Zagrebu za 135 milijuna kuna

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • than:

    Osnovni cilj povecati putnicki promet ?!?! E svasta. Pa valjda bi nam osnovni cilj trebao biti povecanje teretnog prometa i ulaganje u proizvodnju. Presiromasni smo i prenezaposleni za ovakve avanture. Cuj, rekonstrukcija kolodvora i stajalista. Ala ce se opet bojati ... prikaži još! po nekoliko puta...

  • mojzagi:

    Ovo je jedna od najpametnijih idea koje sam o HZ,u zadnjih godina procitao, sa tome bi se smanjio promet autobusa, koji rondaju kroz naselja o zagadjivanju da i ne govorim. K tome bi pasali vagoni na kat koji uopce nisu ... prikaži još! visoki ali efikasni, koje bi rabljene sigurno dobili jeftino iz Njemacke, i svi bi imali brzu i efikasnu vezu sa Zagrebom. Bravo i pocnite cim prije !.