Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNI SAVJETI

Sadržaj ugovora o radu – obveze i zaduženja radnika

04.04.2009.
u 15:42

Zakon o radu propisuje, između ostalih odredaba, da ugovor o radu sklopljen u pisanom obliku odnosno potvrda o sklopljenom ugovoru o radu mora sadržavati uglavke o nazivu, naravi ili vrsti rada na koji se radnik zapošljava ili kratak opis ili popis poslova koje će obavljati.

Poslodavac je obvezan radniku u radnom odnosu dati posao, za obavljeni rad mu isplatiti plaću te što je preciznije moguće odrediti mjesto i način obavljanja rada kao i osigurati uvjete za rad. Navedeni uglavci o obveznom sadržaju ugovora o radu imaju svrhu utvrditi koje su radnikove obveze i zaduženja u radnom odnosu.

U slučaju da poslodavac traži od radnika obavljanje poslova koji nisu u opisu radnikova radnog mjesta, radnik i poslodavac svoje odnose pored postojećeg ugovora o radu mogu i trebaju regulirati obveznopravnim ugovorima kao što su ugovor o djelu, ugovor o nalogu ili ugovor o službi.

Ovisno o vrsti poslova te poslodavčevim potrebama, a uz dogovorenu primjerenu naknadu, radnik i poslodavac mogu nekim od pobrojenih ugovora regulirati svoje međusobne odnose u slučaju potrebe za obavljanjem poslova koji nisu predviđeni ugovorom o radu ili nekim drugim aktom kojim se određuju radnikovi zadaci unutar radnog odnosa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije