Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Debelo stanovništvo

SAD razmišlja o oporezivanju bezalkoholnih pića

'A bottle of Diet Coke soft drink is seen in Arlington, Virginia, August 17, 2009. Coca-Cola Co's shares are set to rise as much as 20 percent, Barron's said in its August 17 edition, pointing to th
Reuters/Pixsell
17.10.2010.
u 12:06

I dok se trenutačno pripremaju studije za evenutalno uvođenje tog poreza, ostaje podatak da prosječan Amerikanac popije godišnje 189 litara bezalkoholnog slatkog pića (najčešće onog gaziranog) ili zašećerenog čaja.

Pred rastućim problemom sve veće debljine svojih stanovnika, po čemu su vodeći u svijetu, Sjedinjene Američke Države razmišljaju o uvođenju poreza na zaslađena bezalkoholna pića.

I dok se trenutačno pripremaju studije za evenutalno uvođenje tog poreza, ostaje podatak da prosječan Amerikanac popije godišnje 189 litara bezalkoholnog slatkog pića (najčešće onog gaziranog) ili zašećerenog čaja. Prema jednoj studiji, koja će biti korištena i za pravdanje novog poreznog opterećenja, ističe se i kako odrasla osoba koja pije jedno ili više bezalkoholna pića ima 27 posto veće izglede da bude prekomjerne težine.

Porez bi trebao smanjiti uporabu kaloričnih bezalkoholnih pića, prema primjeru, uvjereni su stručnjaci, uvođenja poreza na duhanske proizvode.

Istaknuto je i kako prosječan američki školarac dnevno unese i do 1000 kalorija pijući zaslađena bezalkoholna pića.

Procjene su i kako bi se uvođenjem ovog poreza već u prvoj godini njegove primjene u SAD-u moglo namaknuti 15 milijardi dolara.

Dužnosnici proizvođača jednog od najpoznatijih bezalkoholnih pića današnjice Coca Cole poručili su da je porez nečuven.

“Još nikada nisam zatekao vladu koja ljudima govor što jesti i što piti”, izjavio je Muhtar Kent, izvršni direktor u Coca Coli.

Komentara 2

IK
ime korisnicko
18:18 17.10.2009.

zamislite da kod nas uvedu porez na janjetinu i mijesano meso.

DU
Deleted user
14:59 19.10.2009.

Bravo smeće ala Cola je štetno (naravno puno manje) kao i cigarete, pa zašto bi bila dvostruka mjerila... I kofein je isto kao i nikotin blaga droga koja je i zaslužna za popularnost proizvoda koji ih sadrže... Samo prirodne sokove bez dodatnog šečera treba osloboditi poreza u tom slučaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije