Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Sad će olakšicu za treći mirovinski stup uživati ionako bogate tvrtke

Mirovinski se fondovi već dugo zalažu za uvođenje poreznih olakšica za tvrtke koje izdvajaju za radnike u 3. stup.
19. travnja 2010. u 19:15 1 komentara 11 prikaza
'19.04.2010., Trg svetog Marka 2, Zagreb - Vlada Republike Hrvatske, Predsjednica Vlade Jadranka Kosor predstavila Program gospodarskog oporavka. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'

Iako najave o ukidanju olakšica još nisu točno definirane, odnosno znače li one da se ukidaju i porezne olakšice i državna poticajna sredstva, među institucijama čiji klijenti na takvo što imaju pravo mišljenja su podijeljena, no poruka je jasna da svaka destimulacija štednje građana nije dobra. Trenutačno se porezne olakšice ostvaruju za životno osiguranje i treći mirovinski stup, odnosno dobrovoljnu mirovinsku štednju, za koju se mogu dobiti i poticajna sredstva, isto kao i za stambenu štednju.

Ne poticati bogate tvrtke
Koliko se zasad da iščitati, riječ je o ukidanju poreznih olakšica za građane koji uplaćuju u treći mirovinski stup, ali istodobno uvođenje tih olakšica za poslodavce koji bi takvu štednju uplaćivali za svoje zaposlenike. Takva praksa postoji i u mnogim drugim zemljama i za takvo što se od početka reforme zalažu čelnici naših mirovinskih fondova. Isto kao i za povećanje stope u drugom stupu, što se sada i predlaže. No, pojedini stručnjaci ipak su i prije upozoravali da ne bi bilo dobro da olakšice dobiju tvrtke jer je pretežito riječ o bolje stojećim tvrtkama, koje već i sada uplaćuju dobrovoljnu mirovinsku štednju za svoje zaposlenike.

Destimulacija štednje
Trenutačno je 15 takvih tvrtki, a upitno je bi li se i one koje lošije posluju odlučile na takvo što nakon uvođenja olakšica. – A poticaj bogatima je apsurdan – komentira jedan stručnjak na tržištu mirovinskih fondova.

Važno je poticanje štednju građana, a takve mjere to mogu samo unazaditi. Tako Boris Galić, predsjednik uprave Allianza, tvrdi da bi se ukidanjem olakšice za uplatu u životno osiguranje destimulirala dugoročna štednja. Dodaje i da nije europska praksa da se neki zakoni primijene retroaktivno. Sudionici financijskog tržišta također napominju da su oni među važnim ulagačima u državne obveznice dajući tako do znanja da su upravo porezne olakšice stimulirale štednju u treći stup ili životno osiguranje, te njima dali sredstva kojima u konačnici mogu financirati državu.

Novotny: Ukidanje poreznih olakšica - kompenzacija za krizni porez
Vlada je bila prisiljena izaći s nekim mjerama, no ni za ovaj se dokument ne može reći da je ekonomski, nego politički – komentira konzultant Damir Novotny. – Kad je riječ o ovim mjerama, može se pretežito govoriti o provjetravanju gospodarstva, a ne kao o mjerama koje su usmjerene prema rastu – ističe analitičar Ljubo Jurčić. Ono što je predloženo neće imati velikog učinka za građane jer ukidanjem kriznog poreza Vlada će podjednako uzeti ukidanjem poreznih olakšica. Dokument nema ni konkretne mjera za poduzeća, strana ulaganja... Odnosno, ne postoje fiskalne mjere koje bi odredile gdje će se konkretno smanjiti rashodi, a ni porezne, usmjerene, primjerice, prema smanjenju PDV-a za hranu ili ugostiteljske usluge, što sada rade europske zemlje da potaknu potrošnju – zaključuje Novotny.

Stupile na snagu
Stroge preventivne mjere u cijeloj Hrvatskoj: Pojavila se visoko patogena ptičja gripa
Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Zuki:

    Hvala Bogu što nam je dao Kosoricu i Šukera. Tek sam danas saznao da smo supruga i ja zapravo bogataši sa svojim ukupnim mjesečnim prihodom manjim od 9000 kuna. Jer po njima samo su bogataši prijavljivali olakšice poreza na dodatno ... prikaži još! mirovinsko i životno osiguranje. A zamislite! I mi smo ih prijavljivali jer smo mislili da nam je pametno štedjeti za starost. Koji za..b! Očito ova vlada ne zna ništa drugo nego uvući ruku u džep onih koji rade i izvaditi i ono malo što su mislili uštedjeti. Kako to da sebi nisu malo uzeli? Ili onima koji su se samo najednom obogatili, ničim izazvani? BRAVO još jednom za stimulaciju da se misli na budućnost (čitaj - starost). Ovi prdonje će se skrivati po kojekakvim mjestima sa saborskom mirovinom a sitnu raju ko šiša!