Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Saab prodan Spykeru, nizozemskom proizvođaču luksuznih automobila

saab
27.01.2010.
u 00:05

Kupac će platiti 74 milijuna dolara u gotovini za Saab, a GM-u će pripasti i 326 milijuna dolara u povlaštenim dionicama. Švedska vlada pristala je jamčiti za kredit od 400 milijuna eura koji je Saab zatražio od Europske investicijske banke, što je bilo ključno za prodaju.

Iz General Motorsa su potvrdili da su prodali Saab nizozemskom Spykeru, proizvođaču luksuznih automobila.

Tvrtku GM pokušava prodati od siječnja 2009. godine i gotovo su donijeli odluku o gašenju poslovanja. Potpredsjednik GM-a John Smith izjavio je kako je dogovoreno da će kupac platiti 74 milijuna dolara u gotovini za Saab, a GM-u će pripasti i 326 milijuna dolara u povlaštenim dionicama Saaba. Spyker je u 2008. prodao samo 43 automobila i u gubitku je 35 milijuna dolara, no ima šest godina da uđe u zonu profita.

Kako prenosi BBC, švedska vlada pristala je jamčiti za kredit od 400 milijuna eura koji je Saab zatražio od Europske investicijske banke, što je bilo ključno za prodaju. Saab nije poslovao pozitivno od 2001. godine, a GM je odbio prethodnu Spykerovu ponudu za preuzimanje, no sadašnjim dogovorom sačuvana su i radna mjesta zaposlenika kultnog proizvođača automobila.

Ključne riječi

Komentara 3

EU
EUfan
23:23 27.01.2010.

Cijena SAABA je pola cijene naše dične Zagrebačke Arene.

OB
-obrisani-
09:24 27.01.2010.

Volvo trucks najprije kupio Renault trucks koji je prije toga kupio američki Mack, a Volvo trucks kupuju Kinezi. Ovo raspetljati je kao tražiti novac po off-shore računima. Saab još proizvodi i kamione Scania i borbene avione, osim loših osobnih automobila. Vjerovatno Nizozemci kupuju proizvodnju samo osobnih automobila, što baš iz teksta i nije jasno. Dakle, svetinja je svakim danom sve manje...

UK
Ugo Kajvez
14:48 27.01.2010.

Valjda će im jednog dana kinezi kupiti i IKEA-u i Ericsson, .... hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije