Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

S. Linić: Očito su u Fitchu uvidjeli da idemo u dobrom smjeru

Rohatinski: Ako bi stvari išle u tom smjeru da ostanem na mjestu guvernera HNB-a moj motiv može biti samo taj da nešto zajedno učinimo za ovu zemlju
15. veljače 2012. u 14:38 56 komentara 8 prikaza
vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uz glavnu opasku da predloženi proračun šalje proturječne signale, kreditna agencija Fitch pomaknula je do kraja ožujka rok do kojega će izaći sa konačnom ocjenom kreditnog rejtinga Hrvatske. Do tada će zadržati dosadašnji rejting, BBB sa negativnim izgledima, što je donja granica investicijskog statusa.

Sam Fitch navodi da osim analize predloženog do konačne ocjene rejtinga želi vidjeti i dodatne reformske korake. Prva od tri agencije koje ocjenjuju rejtinge država, u smanjenju proračunskih rashoda od 3,4 milijarde kuna iščitava želju Vlade za fiskalnom konsolidacijom, ali upozoravaju da su rezovi manji nego što je najavljeno u siječnju. Također su istaknuli da ostvarivanje planiranih prihoda i rashoda prate neki rizici.

– Vladina prognoza rasta u 2012. godini od 0,8 posto optimistična je u odnosu na naše viđenje. Mi očekujemo pad BDP-a od jedan posto, navode analitičari Fitcha.

Ipak, u nekim su potezima prepoznali znakove napretka strukturnih reformi.

– Podizanje stope PDV-a na 25% i rezanje doprinosa za zdravstveno osiguranje ublažit će porezno opterećenje poduzeća. To bi moglo potaknuti izravna strana ulaganja i proširiti hrvatske izvozne potencijale, kaže Fitch čije je priopćenje naslovljeno sa “Proturječni signali u hrvatskom proračunu” (Mixed Picture in Croatia’s Budget).

Na ocjenu kreditnog rejtinga mogla bi utjecati i kadrovska politika u Hrvatskoj narodnoj banci. Već neko vrijeme mediji pišu da će Vlada ponuditi Rohatinskom treći mandat na čelu HNB-a, ali nijedna strana ne govori o tome kao o konačnom rješenju. Željko Rohatinski potvrđuje da se nedavno sastao sa premijerom Zoranom Milanovićem.

- Bio je to razgovor u četiri oka i neka na tome i ostane, kaže Rohatinski .

- Ako bi stvari išle u tom smjeru da ostanem na mjestu guvernera HNB-a moj motiv može biti samo taj da nešto zajedno učinimo za ovu zemlju. Ne radi se o nikakvoj pomoći vladi, dodaje guverner.

Pozitivnim se ocjenjuje vladina poruka da je dosadašnja dinamika rasta javnog duga neodrživa, ali niz je ‘uskh grla’ u gospodarstvu.

– Vlada treba riješiti značajne strukturne probleme, uključujući problem rigidnog tržišta rada, navode iz Fitcha, dodajući da su u tom pogledu Vladini planovi nisu dovoljno jasni. Na ocjenu rejtinga mogla bi utjecati i kadrovska politika u HNB-u.

– Zadovoljan sam ocjenom Fitcha i time što nam nisu skinuli kreditni rejting. Ipak smo bili zastrašeni skidanjem rejtinga jer ga skidaju svima, pa i visokokotirajućim zemljama – komentirao je ministar financija Slavko Linić. – I nama je rejting trebao pasti jer smo imali enorman deficit. Očito su uvidjeli da idemo u dobrom smjeru s ovim proračunom – kazao je Linić.

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Felicijen:

    Znači bit će kredita ?

  • kaubojmax:

    Liniću kad ćeš napraviti red u CROATIA BANKI d.d. banka već četri godine posluje s gubitkom. Kad ćeš smjeniti nesposobnu i kleptomansku upravu na čeli sa Ivanom Purgarom i Markom Gabelom Koletom.