Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ruski investitor ušao u vlasničku strukturu Radićeva Instituta

Ruski suvlasnik IGH povezan je s građevinsko-energetskim sektorom, a kupio je većinu od 103.000 dionica iz drugog kruga dokapitalizacije
22. svibnja 2012. u 13:49 11 komentara 176 prikaza
'14.03.2012., Zagreb - Prof. dr. Jure Radic, direktor Instituta gradjevinarstva Hrvatske. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'

Nakon provedenog drugog kruga dokapitalizacije Instituta IGH upisano je ukupno 105.590 dionica i za njih plaćeno 80,2 milijuna kuna.

U prvom krugu dokapitalizacije, u kojem su mogli sudjelovati postojeći vlasnici dionica te tvrtke koju vodi Jure Radić, upisano je bilo samo 1700 dionica vrijednih 1,3 milijuna kuna. Drugi krug bio je otvoren za sve ulagače, a u njemu je upisano 103.890 dionica.

Ulazak ruskog kapitala

Kako doznaje Večernji list, najveći dio tih dionica iz drugog kruga kupio je jedan ruski investitor povezan s energetsko-građevinskim sektorom. Tako je u vlasničku strukturu IGH ušao ruski kapital. Osim Rusa, novi suvlasnik IGH postala je i jedna hrvatska građevinska tvrtka koja je također sudjelovala u drugom krugu dokapitalizacije Radićeve tvrtke. Nakon ulaska svježeg kapitala, kako doznajemo od upućenih, u IGH nitko ipak neće imati većinski udio.

Prijašnji neuspjesi

Zaposlenici, njih nešto više od 170, zajedno s menadžmentom formirali su ESOP tvrtku koja će držati oko 25 posto temeljnog kapitala IGH, a ruski suvlasnik također će se zadržati na otprilike istoj razini. Institut se već prije pokušao probiti na rusko tržište, imao je nekoliko najava velikih projekata od kojih na kraju nije bilo ništa. Ipak se može pohvaliti i uspješnim projektom u toj zemlji, a to je autocesta pokraj Sočija.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • IDujas:

    22.05.2012. u 15:02h chemica je napisao/la: ... Kako je ono bilo, Čačićeva firma gradi, a Tomčićeva nadzire. /* */ Ne, bilo je ovako, Čačićeva firma dobije posao, pa ga preproda malim poduzećima i obrtnicima uzme im cca 20% i plati ... prikaži još!i im za godina - dvije a Tomčić nadzire da stvari ne izmaknu kontroli. Čačićeve firme nemaj građevinsku operativu, one su više za projektiranje i konzalting, ...

  • Ana33:

    Ehej, adezenjare, \"poštenjaci\"... Najveći pljačkaši svog naroda u povijesti Čovječanstva se nekom rugaju?! Fuj!

  • chemica:

    Čini se da tajanstveni investitor ima \"insajd\" informacije. Daš plavu koverticu nekom iz vrha \"kukurik\" vlasti i IGH će odmah skočiti na prvo mjesto rang liste \"poželjnih\" izvođača radova u novom Čačićevom građevinskom bumu. U zemlji u kojoj je građevinska ... prikaži još! operativa kolabirala i neće tako brzo doći k sebi, tko bi normalan investirao? Kraj krize se ne nazire, a stranci ulažu novac u propalu firmu. Zar su retardirani? Naravno da nisu. Čačić je uvijek plaćao na vrijeme. Kako je ono bilo, Čačićeva firma gradi, a Tomčićeva nadzire.