Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Rusija i Ukrajina postigle dogovor o cijeni transporta nafte

Prema neslužbenim podacima koje prenosi Reuters cijena tranzita plina u idućoj godini iznosit će 9,5 dolara za tonu nafte, dok je dosad ta cijena iznosila 7,8 dolara za tonu nafte.
30. prosinca 2009. u 08:40 0 komentara 3 prikaza
plin
Foto: Reuters

Prošlog tjedna izgledalo je kao da nas ponovno očekuje sad već "tradicionalni" rusko- ukrajinski plinski rat koji obično započinje u blagdansko vrijeme. Ipak, ukrajinska državna elektroenergetska kompanija Naftogaz jučer je objavila kako je Rusija pristala na povećanje cijene tranzita za transport ruske nafte preko Ukrajine u Europu i to za 30 posto.

Rusija je također potvrdila kako su prihvaćeni uvjeti novoga naftnog sporazuma s Ukrajinom te kako neće doći do izbijanja nove krize.

Prema neslužbenim podacima koje prenosi Reuters, cijena tranzita plina u idućoj godini iznosit će 9,5 dolara za tonu nafte, dok je dosad ta cijena iznosila 7,8 dolara za tonu nafte. Ukrajina također traži da se cijena tranzita iz dosadašnjih dolara počne izražavati i definirati u eurima.

Dogovorena je i količina nafte koja će se ovim putem isporučiti, a ona iznosi 15 milijuna tona u idućoj godini. O tranzitu nafte ovim putem posebno ovise Slovačka, Mađarska i Češka, a ne treba zaboraviti kako i ostatak Europe koji ovisi o ruskom plinu i nafti, te ukrajinskim plinovodima i naftovodima, pažljivo prati tijek događaja kako se ne bi ponovili hladni radijatori prouzročeni rusko-ukrajinskim "ratom".

 

Piraex
Svi na struju
Kako turistički djelatnici i ugostitelji mogu profitirati od sve veće zastupljenosti električnih automobila

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.