Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plinovod

Rusija i Bugarska potpisale ugovor o gradnji Južnog toka

plinovod
Reuters
14.11.2010.
u 08:46

Riječ je o projektu kojeg su 2007. godine pokrenuli ruski Gazprom i talijanska energetska kompanija Eni, a kojem je Hrvatska pristupila u ožujku ove godine.

Bugarska i Rusija u subotu su potpisale ugovor o gradnji plinovoda Južnog toka preko bugarskog teritorija. Riječ je o projektu kojeg su 2007. godine pokrenuli ruski Gazprom i talijanska energetska kompanija Eni, a kojem je Hrvatska pristupila u ožujku ove godine.

Ugovorom između Rusije i Bugarske predviđeno je osnivanje zajedničke tvrtke koja će graditi i upravljati bugarskim dijelom Južnog toka, a jednake udjele po 50 posto u toj kompaniji imat će Gazprom i bugarska energetska kompanija BEH.

Plinovod Južni tok, čija bi gradnja trebala stajati između 19 i 24 milijarde eura, trebao bi biti gotov do 2015. godine. S njime će se godišnje transportirati 35 ruskog izvoza plina u Europu, odnosno 63 milijarde prostornih metara prirodnog plina.

Južni tok kreće na ruskoj crnomorskoj obali iz Novorusijska odakle će pod morem ići do bugarske Varne odakle dalje ide u dva smjera, prvi preko Grčke do južne Italije, a drugi preko Srbije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije do Austrije i sjeverne Italije.

 

Ključne riječi

Komentara 4

MU
mala ulica
01:45 15.11.2010.

Chicago di notte.

OB
-obrisani-
09:30 14.11.2010.

Svidja mi se ova kombinacija dogovora izmedju ruskih, bugarskih i juzno-talijanskih politicara. Bas me zanima ima li korupcije?

BA
babac88
18:17 14.11.2010.

Južni tok je puno više od regionalnog ugovora, jer kao neposredni konkurent američkom Nabuccu, označava potpuni debakl američke politike na Bliskom Istoku i Europi. Dok SAD diplomacijom sile (okupacijom i vojnim bazama) pokušavaju zavladati izvorima nafte i plina na Bliskom Istoku i tako, između ostaloga, odvojiti Europu od ruskih isporuka, te spriječiti energetsko, a time neminovno i političko savezništvo, Rusija i Kina (bez ispaljenog metka) sklapaju ugovor za ugovor s bliskoistočnim zemljama, prisvajajući sve veće udjele budućih energetskih isporuka. Ishod je ono što imamo danas, Njemačka, Velika Britanija, Skandinavija, Italija, Grčka i cijela nekadašnja Istočna Europa već su ugovorno uključene u projekte Sjevernog i Južnog toka, stvarajući čvrsti energetski blok između Rusije i Europe u kojem, nakon što je Rusija razriješila teškoće s Ukrajinom, dobitnici i Europa i Rusija, a gubitnik – jedino SAD i Izrael, koji gube podršku za svoje ratove i ostaju samo se jednim izlazom – bliskoistočnim ratom većih razmjera u kojem će porušiti temelje postojećeg i izgraditi neki novi, sebi primjereniji svijet. Kako vele, branit ćemo mir do zadnjeg projektila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije