Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'otvorena vrata'

Rusi zbog Ine idu na pregovore s Orbanom

Aleksej Miller
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
11.07.2014.
u 08:30

Odluku o prodaji tvrtke donijet će mađarski premijer u dogovoru s EK

Gazprom je ozbiljno zainteresiran za preuzimanje većinskog udjela u Ini, poruka je pristigla iz visokih krugova bliskih ruskoj energetskoj kompaniji, ali i oni su svjesni da tu akviziciju moraju riješiti u Budimpešti, a ne u Zagrebu. Izvori s ruske strane tvrde da su Mađari blizu izlaska iz Ine i da bi rado prodali svoje dionice jer imaju druga područja u koja bi ulagali. Ipak, diplomacija zapadnih zemalja radi na tome da se spriječi jači ulazak ruskog kapitala i u Mađarsku i u Hrvatsku pa će konačnu odluku o prodaji dionica Ine, čini se, donositi mađarski premijer Viktor Orban.

Milijarde za Mađare

Rusi imaju ‘asa u rukavu’ u ugovoru o ulaganju milijardi eura u razvoj nekoliko energana u Mađarskoj, a prema izvorima iz Gazproma, spremni su Inu i dobro platiti. Kada bi se postigao dogovor s MOL-om, Gazprom bi ponudio RH otkup oko 19 % dionica. Točnije, Hrvatska bi zadržala 25 posto udjela + jednu dionicu u Ini i imala bi pravo na dio ljudi u upravi i NO-u. Velikodušnost Rusa posljedica je njihova interesa za izvoz plina i želje da kroz Južni tok zadrže poziciju u plinskom biznisu.

Orban će se navodno prije konačne odluke konzultirati s Europskom komisijom, a dodatni argument za Ruse jest da je krajem lipnja Austrija potpisala ugovor o suradnji s Gazpromom. Upravo zbog trase Južnog toka i zbog interesa za Inu Gazprom će, kako se nakon sastanka prvog čovjeka ruske tvrtke Alekseja Millera i državnog vrha i iznijelo, sudjelovati na natječaju za koncesije nad istražnim poljima u kontinentalnom dijelu RH, a zainteresirani su i za istraživanje nafte i plina u Jadranu. Rusi svoje interese ne skrivaju, a Vlada se odlučila na politiku ‘otvorenih vrata’.

Vlada čeka ponudu

Na jučerašnjem sastanku Rusima su poručili da su im vrata načelno otvorena, ali da o konkretnijim potezima mogu pregovarati tek nakon što prime ponudu. Rusi s ponudom u Zagreb neće doći prije nego postignu dogovor u Mađarskoj. Čelnici Gazproma nadaju se da bi konkretan odgovor od Mađara mogli dobiti do kraja godine, a transakciju završiti 2015. Cijena s kojom se licitiralo posljednjih mjeseci za udio koji bi država prodala u Ini jest oko milijardu eura.

Komentara 3

AP
apolon
09:37 12.07.2014.

Dakle...Nakon "uspješnih pregovora" ministra Vrdoljaka sa MOL-om dobili smo iz poslovnog svijeta šah -mat ponudu! Mnogobrojne i neutemeljene priče određenih "sajamskih prodavača pameti" o djelomičnom povratu INE (nakon sudske presude) rezultirat će time da u bliskoj budućnosti ,više nećemo imatie da u bliskoj budućnosti ,više nećemo imati nikakvu kontrolu nad poslovanjem Ine!?

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
22:00 11.07.2014.

Rusi prvo izrucite Kadijevica platite Agresiju na Hrvatsku i onda poslovi...

ST
stomugromova
22:06 14.07.2014.

To su sve neutemeljene špekulacije.RH I MOL su u sporu oko INA I tek kada ti procesi( arbitraže,tužbe) budu završeni,znat će se koliki je udio MOL-a.Taj će sigurno biti manji od sadašnjeg,a i dioničarski ugovor i ugovor o upravljanju sa INA će doživjeti izmjene u našu korist.RH nikako ne bi smjela dozvoliti ni Rusima niti bilo kojoj zapadnoj kompaniji da ima većinski udio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije