Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hž cargo

Rumunji bi još dva mjeseca za novo dubinsko snimanje

Autoceste, Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
23.01.2014.
u 09:00

Ministar 
Hajdaš Dončić teško će pristati na produljenje pregovora

Vlasnik rumunjske Grampet Grupe Gruia Stoica danas će se u Zagrebu sastati s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem i pokušati spasiti kupoprodaju HŽ Carga od propasti.

Kako doznajemo iz Grampet Grupe, Rumunji će zatražiti od ministra da im se dopusti još jedno dubinsko snimanje HŽ Carga, za što im trebaju još dva mjeseca.

Htjeli odustati

U Grampet Grupi naime smatraju da se stanje u HŽ Cargu znatno promijenilo u odnosu na stanje prije osam mjeseci kada je okončan natječaj za tu tvrtku na kojem je kao najpovoljnija izabrana njihova ponuda i kad su radili dubinsko snimanje. Od tada Cargo mjesečno stvara oko 30 milijuna kuna novih gubitaka.

Nakon što je prije 10-ak dana ministar financija Slavko Linić izjavio da su pregovori Vlade s Grampet Grupom propali, što je demantirao Hajdaš Dončić, u toj su tvrtki razmišljali da odustanu od kupnje Carga, no odlučili su se za nastavak pregovora. Ipak, njihova nova ponuda bit će teško prihvatljiva za Hajdaša Dončića jer je on, demantirajući Linića, izjavio da će pregovori s Rumunjima biti gotovi do kraja mjeseca.

Rumunji će od Hajdaša Dončića tražiti i da se jasno izjasni želi li Vlada i dalje sklopiti ugovor s njima te, ako želi, da se postave jasni vremenski okviri i da se definira tko je za što nadležan. Ministar Hajdaš Dončić prozvao je pak Grampet Grupu da o njoj ovisi uspjeh privatizacije HŽ Carga i da se ne mogu mijenjati uvjeti prema kojima je ta tvrtka izabrana na natječaju, a to je među ostalim preuzimanje garancija za kredite i ulaganje u vozni park te snošenje troškova zbrinjavanja viška radnika.

Neriješena imovina

U Grampetu tvrde da se oni i dalje drže tih uvjeta, no žele ponovno snimiti stanje Carga. Nezadovoljni su i jer nije, primjerice, riješen problem imovine Carga koji nije upisan kao vlasnik većine nekretnina.

Komentara 2

KR
KroničarHr
09:52 23.01.2014.

Ministre ne pregovaraš u svoje ime, zastupaš državu hrvatskoga naroda. Nakon katastrofalnoga otezanja i zavlačenja sa Francuzima oko zračne luke Zagreb, koje zbog svoga pristupa pregovorima šalje vrlo lošu sliku u svjetski investicijski poredak i otvoreno poziva umjesto vrhunskih igrača one na samoj crti sive zone, nužno je svakome reći - dosta. Ne može se na svaki zahtjev davati koncesija zainteresiranima, jer time dovodiš cijelu državu u vrlo loš i provincijalan status, da ne govorim - banana države. Pokušajte to naučiti jednom za uvijek.

M3
Miške 3
19:21 24.01.2014.

Gospon Hojdaš. Da ste ikada bili u toj Rumunjskoj , za vrijema Čaušeskog ili poslije, shvatili bi da su to "bogci bistrički" i nebi sa njima pregovarali. To su prevaranti, siromasi i propalice. Njima bi vi dali HŽ? Pa koji vam je vrag?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije