Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

ROZP: 'Vlada je podizanjem cijene potrošače dovela pred svršen čin'

Upravno vijeće Razvojne organizacije zaštite potrošača (ROZP) izrazilo je u subotu veliku zabrinutost zbog odluke Vlade o podizanju cijene naknade za obnovljive izvore energije
02. rujna 2017. u 10:33 1 komentara 380 prikaza
solarne ćelije
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Upravno vijeće Razvojne organizacije zaštite potrošača (ROZP) izrazilo je u subotu veliku zabrinutost zbog odluke Vlade o podizanju cijene naknade za obnovljive izvore energije s 3,5 lipa na 10,5 lipa po KWh, a posebno načinom njezina donošenja budući da nije tražila mišljenje Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača, kao savjetodavnog tijela.

13. RATA STRUJE 'Opet sve ide preko naših leđa. Nije to 20 kuna za struju. Poskupjet će sve'

Iz ROZP-a tvrde da odluka o podizanju cijene naknade za OIE zato nije donesena na transparentan, objektivan i nediskriminirajući način i da je suprotna odredbama Zakona o zaštiti potrošača.

Pitaju se i kako to da je Vlada zatražila mišljenje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), a ne i mišljenje Razvojne organizacije zaštite potrošača (ROZP), kao saveza udruga za zaštitu potrošača te napominju da oba saveza imaju svoje predstavnike u Nacionalnom vijeću za zaštitu potrošača, koje je potpuno ignorirano u donošenju odluke o javnoj usluzi koja je od vitalnog značaja za potrošače.

Na taj su način potrošači dovedeni pred "svršen čin", ističu te apeliraju na Vladu i Sabor da zakone i odluke od interesa za potrošače više ne donose ignorirajući Zakon o zaštiti potrošača. Podsjećaju da je jedna od prioritetnih politika EU politika zaštite potrošača, dok su sadašnji postupci u Hrvatskoj, kažu, u najmanju ruku nekorektni u jednom demokratskom društvu.

Ocjenjuju i da je odluka donesena "isključivo u korist trgovca, stavljajući potrošačima na teret punjenje fondova HEP-a za obnovljive izvore energije koji je nejasno ispražnjen, a da nitko za to nije odgovarao". 

U priopćenju navode kako su "nalazi izvanredne financijske revizije unutar HEP-a još 2010. pokazali da uprava HEP-a pod vodstvom Ivana Mravka nije uplaćivala prikupljenu naknadu za obnovljive izvore energije na račun Hrvatskog operatera tržišta energije (HROTE) stvorivši na taj način dug od čak 200 milijuna kuna, a na što je taj novac potrošen može se samo nagađati".

"Naknadu prikupljenu od potrošača HEP je trebao prosljeđivati HROTE-u koji bi dalje od tih sredstava financirao povlaštene otkupne cijene električne energije", dodaju.

"Potrošači više ne mogu pristati, a ni financijski izdržati, da njihovi novčanici budu 'kasice prasice' za pokrivanje posljedice krivih odluka i lošeg poslovanja", poručuju iz ROZP-a u pismu koje je potpisala zamjenica predsjednice ROZP-a Sanja Keretić u kojem se navodi kao je nedvojbeno da će posljedice poskupljenja koja će uslijediti poskupljenjem električne energije osjetiti svi krajnji korisnici usluga i proizvoda tj. potrošači.

Sjednica Vlade Više od 5000 kn Vlada poništila odluku o smanjenju najvećih mirovina za 10 posto struja MOST PROZIVA BIVŠE PARTNERE 'Poskupljenje naknade je legalizirana pljačka građana i poduzetnika' struja Sutra na Vladi Struja poskupljuje - prosječan račun bit će 20 kuna veći
GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
  • nekiizpule:

    Dugove treba vraćati! Kredit nije igra... A Hrvatska se do sad igrala! U ime svih njezinih građana. Bez pitanja istih. Posljedice stižu...