Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokup mirovina

Royalu država najveći klijent, a ne posluje prema zakonu

Mirando Mrsić (1)
Patrik Macek/Pixsell
17.12.2012.
u 19:00

Kako bi sve doveo u red i izbjegao nagodbe, ministar priprema novi zakon prema kojem Royal ne bi više mogao raditi dokup ako bi i dalje odbijao usklađenje sa zakonom

Još je bivša uprava Hanfe prije nekoliko godina upozoravala da rad Royala nije usklađen s važećim propisima o isplati mirovina i da za to nemaju kapitalno pokriće te da im način ulaganja nije usklađen s propisima. Iako je tada Hanfa od Royala zatražila da se usklade, oni to godinama odbijaju. Trenutačno sumnje u njihov rad povećavaju i nagađanja o velikom gubitku društva, zbog čega se navodno i pojedinci zalažu da Royal obavi predstojeći dokup mirovina za višak zaposlenih u državnim i javnim službama. No, ako to budu htjeli učiniti, morat će se uskladiti s novim zakonom.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima koja bi između ostalog obavljala dokup mirovine kroz dva programa – dokup ili rentu i bili bi pod nadzorom Hanfe.

Iskorištavaju monopol?

Iako planirano za početak godine, donošenje zakona odgođeno je za sredinu sljedeće godine. Resorni ministar Mirando Mrsić nije zadovoljan što dokup mirovine godinama na tržištu jedini obavlja Royal međugeneracijska solidarnost i kojemu je upravo država najveći klijent iako se to društvo, bez obzira na dugogodišnja upozorenja Hanfe, nije uskladilo sa zakonom pa zato i nije pod nadzorom agencije. Prema procjenama, planira se otpustiti oko 20.000 osoba u državnim i javnim službama, a za njih oko 5000 obavio bi se dokup mirovine. Iako navodno HNS još od proljeća jako navija da to učini Royal, ministar Mrsić nije to podržao jer traži da se to društvo uskladi sa zakonom. A to im se i daje do znanja u svakom razgovoru koji se s njima učestalo obavlja u ministarstvu.

A kako bi sve doveo u red i izbjegao nagodbe, ministar priprema novi zakon prema kojem Royal ne bi više mogao raditi dokup ako bi i dalje odbijao usklađenje. Novim zakonom o mirovinskim osiguravajućim društvima ta će društva morati imati minimalni temeljni kapital od 15 milijuna kuna, a do kraja 2016. neće moći biti manji od 26,25 milijuna kuna i morat će biti u nadležnosti Hanfe. Dokup bi se obavljao na dva načina – kroz rentu ili dokup. Kroz program mirovinske rente poslodavac bi sklopio ugovor s mirovinskim osiguravajućim društvom i uplaćivao bi sredstva za isplatu rente, jednokratno ili obročno.

Ugovor s MOD-om

U konačnici bi korisnik uz mirovinu iz osiguranja na temelju generacijske solidarnosti primao i mirovinsku rentu na temelju ugovora s MOD-om, a renta bi se usklađivala kao i mirovina. Kroz program dokupa mirovine poslodavac bi također sklopio ugovor s MOD-om i uplatio jednokratno ili obročno sredstva za isplatu dokupljene mirovine. U konačnici korisnik bi dobio uz mirovinu iz osiguranja na temelju generacijske solidarnosti i dokupljenu mirovinu u visini razlike između starosne ili prijevremene starosne mirovine i mirovine koju bi ostvario da je navršio određenu dob i staž. Mirovinska renta bila bi doživotna ili privremena, ugovorena na određeno vrijeme i ne bi bila nasljedna. Dokup mirovine bio bi nasljedan i doživotni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije