Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Franak

Rohatinski treba ukinuti deviznu klauzulu, a ne štititi banke

'unutrasnja zagreb,hnb , 13.11.2007. rohatinski, press, hrvatska narodna banka  snimio Patrik Macek'
Patrik Macek/Pixsell
13.08.2011.
u 18:09

- Guverner je trebao regulirati rad banaka da ne dođe do masovnih kredita sa deviznom klauzulom, a ne da sada kad su svi navučeni na kredite, dužnike dijele na 'stambene' i 'auto' dužnike, kazao je Prpić.

Udruga Franak nije zadovoljna dogovorom vlade i banaka o mjerama za pomoć dužnicima jer smatra da idu na ruku bankama a ne građanima.

Potpisi se očekuju idući tjedan, a prema dostupnim informacijama tečaj franka zamrznuo bi se na 5,8 kuna za jedan franak, a razlika kredita do stvarnog tečaja knjižila bi se u balon kredite i naknadno vraćala. K tome, banke najavljuju smanjenje kamate do 1 postotni poen, a centralna banka bi komercijalnim bankama otpustila iz pričuve 3,5 milijarde kuna.

Tomislav Prpić, predstavnik Udruge Franak, kaže da to nije dovoljno te traže ukidanje devizne klauzule na sve kredite i njihovo pretvaranje u kunske kredite po tečaju koji je vrijedio na dan odobravanja kredita. Udruga je najavila podizanje tužbe pred Ustavnim sudom i Sudom časti, a ići će i sa prijavom DORH-u. Udruga će se, kaže Prpić, otvorenim pismom predsjedniku države i predsjednici Vlade požaliti na ponašanje guvernera Rohatinskog koga optužuju da je otvoreno stao na stranu banaka.

- Guverner je trebao regulirati rad banaka da ne dođe do masovnih kredita sa deviznom klauzulom, a ne da sada kad su svi navučeni na kredite, dužnike dijele na 'stambene' i 'auto' dužnike prema vrstama ili valuti u kojoj su oni podizani, kazao je Prpić.

Komentara 90

SA
samuel
08:24 07.09.2011.

najbolje da se svima oproste dugovi te da se novac nikada ne vrati. naravski da to tako neće ići.

AB
al bundy
18:28 13.08.2011.

tocno!

EU
EUfan
11:57 14.08.2011.

Rohatinski je grobar Hrvatske. Pijun u službi velikog kapitala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije